Čitaj mi

GRADONAČELNIK ODRŽAO SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA KOMPANIJE „VOSSLOH KIEPE AUSTRIA“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući predstavnike austrijske kompanije „Vossloh Kiepe Austria“ na čelu sa generalnim direktorom Peterom Pihlerom. Grad Novi Sad potpisao je juče u Beogradu sa tom kompanijom Memorandum o razumevanju i trenutno je u pregovorima za uspostavljanje proizvodnog pogona u Srbiji, tačnije u Slobodnoj carinskoj zoni Novog Sada, na ukupnoj površini do 25 000 kvadratnih metara uz mogućnost zapošljavanja do 600 domaćih radnika. Inicijalna vrednost te investicije je 1,25 miliona evra, a pogon će pokriti proizvodnju rashladnih uređaja, grejanja i ventilacionih sistema za sve vrste železničkih vozila.

- Grad Novi Sad intenzivno radi na stvaranju povoljne klime za investitore, a za to ima i veliku podršku Vlade Srbije čiju politiku podsticaja izvoznih aktivnosti i otvaranja novih radnih mesta predano prati. Naši partneri iz Austrije prepoznali su potencijale koje ima Srbija, a to su kvalitetna radna snaga, stručni kadrovi i povoljni međudržavni ugovori, konkretno sporazumi o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Kazahstanom - rekao je gradonačelnik i istakao da će to biti podsticaj i za druge investitore da ulažu u Novi Sad koji ima nemerljiv investicioni potencijal. 

Gradonačelnik Vučević je u razgovoru istakao da je lokacija koju Grad nudi investitoru na veoma povoljnom mestu, jer se nalazi u neposrednoj blizini centra grada, Luke Novi Sad i poseduje direktan izlaz na auto-put, što je čini veoma atraktivnom. On je dodao da će spona između Grada i kompanije, u organizaciji tako značajnog projekta za Novi Sad, biti Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

Generalni direktor „Vossloh Kiepe Austria“ Peter Pihler rekao je da je njegova kompanija prepoznala Grad Novi Sad kao ozbiljnog partnera, ne samo za ovu investiciju, već i za neka buduća ulaganja. On se zahvalio gradonačelniku na odličnoj saradnji i izrazio zadovoljstvo što će im na raspolaganju biti logistika i stručan kadar spreman da obavlja složene poslove na izradi njihovih proizvoda.

Nakon susreta sa gradonačelnikom, delegacija austrijske kompanije se uputila na sastanak u sedište Slobodne carinske zone, nakon čega će uslediti i terenski obilazak lokacije na kojoj je planirano da se smesti proizvodni pogon.

Novi Sad, 4. oktobar 2013. godine