Čitaj mi

DODELjENE STIPENDIJE NAJBOLjIM STUDENTIMA

Ove godine 1500 najbolјih studenta završnih godina u Srbiji zaslužilo je stipendiju, takozvanu Dositejevu nagradu koju dodelјuje Fond za mlade talente Ministarstva omladine i sporta. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa predsednikom Fonda i ministrom Vanjom Udovičićem, uručio je danas stipendije i plakete najbolјima sa Univerziteta u Novom Sadu, na platou kod sata na Petrovaradinskoj tvrđavi.

- Čestitam sjajnim studentima, njihovim porodicama i profesorima. Želim da ih zamolim da ostanu u Srbiji, u svojim gradovima. Treba nam njihova pamet da bi Srbija bila bolјa. Ako i odu u instranstvo na specijalizaciju, neka se vrate u svoju otadžbinu, jer nemaju odgovornost samo prema sebi, već i prema svom narodu. Danas je svet egocentričan, ali ja verujem da svi imamo obavezu prema svojim zajednicama i treba da funkcionišemo kao velika porodica. Nadam se da među ovim mladim lјudima postoji takva volјa. I, kako je to veliki Dositej rekao - Knjige braćo knjige, a ne zvona i praporci – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Prema rečima ministra Udovičića broj studenta kojima se dodelјuju stipendije svake godine bude veći za oko pedeset, a ovoga puta čak 469 njih sa Univerziteta u Novom Sadu je nagrađeno.

- Želimo da pošalјemo poruku čitavom društvu da se trud, zalaganje i odricanje isplate i da se tako postaje najbolјi. Kao država to prepoznajemo i podržavamo. Želimo da svake godine bude što više onih koji zaslužuju nagrade i da nastavimo trend povećanja iznosa stipendije sa sadašnjih 30 000 na minimum 33 000 dinara mesečno – poručio je ministar Vanja Udovičić.

Novi Sad, 22. jun 2021. godine