Čitaj mi

BOGAT PROGRAM MANIFESTACIJE ''MUZEJI ZA 10'' U NOVOM SADU

Najveća nacionalna muzejska manifestacija ''Muzeji za 10'', koja će biti održana u 46 gradova na 120 lokacija, od 13. do 19. maja, najavlјena je na konferenciji za novinare u Muzeju Vojvodine. Tom prilikom prisutnima su se obratili Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Nјegovan, upravnica Spomen zbirke Pavla Belјanskog mr Milana Kvas i upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovlјević Bugarski.

- Drago mi je što će 12 kulturnih institucija i organizacija iz Novog Sada uzeti učešće u najvećoj nacionalnoj muzejskoj manifestaciji. To je izvanredna prilika da se približe publici, da predstave svoj vredan rad i svoje bogate programe. Nije mala stvar kada se 76 aktera okupi oko jednog istog cilјa, a to je u ovom slučaju promocija kulture i njenih vrednosti. Kada postoji sinergija, rezultat je uvek mnogo bolјi i efektniji, i ja očekujem da će se to i ovoga puta dokazati. Takvi programi odgovaraju konceptu za koji se zalaže Gradska uprava za kulturu, a koji je prisutan u projektu Evropska prestonica kulture. Zbog toga će Grad, koji će tu značajnu titulu zvanično poneti 2021. godine, uvek biti predan partner kulturnim poslenicima u realizaciji korisnih i dobrih projekata – naglasio je Dalibor Rožić.

Prema rečima upravnice Galerije Matice srpske dr Tijane Palkovlјević-Bugarski ideja manifestacije je da se prikaže bogatstvo muzeja u Srbiji i da se skrene pažnja javnosti na to koliko su muzeji važan segment razvoja društva.

- Manifestacija ove godine obuhvata i Evropsku noć muzeja i Svetski dan muzeja koji se obeležavaju 18. maja, a centralna tema je Muzeji kao središte kulture – budućnost tradicije. Namera je da se muzej predstavi kao hab u kojem se pokreće niz kreativnih tema u oblasti kulture, pa će takav biti i program. U fokusu Galerije Matice srpske biće izložba Đure Jakšića, tako da ćemo samo tog vikenda imati priliku da vidimo remek delo iz kolekcije Narodnog muzeja ''Devojka u plavom''. Ove godine, izložbu ''Sava Šumanović i tajna pod kupolom'' otvorićemo u Kulturnom centru u Parizu 17. maja i tako ćemo biti u centru evropske muzejske aktivnosti – izjavila je Tijana Palkovlјević-Bugarski.

Besplatni programi obuhvatiće niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, javnih razgovora, koncerata, projekcija i drugih sadržaja. U Novom Sadu, programi će biti realizovani u Muzeju Vojvodine, Spomen zbirci Pavla Belјanskog, Galeriji Matice srpske, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Muzeju Grada Novog Sada, Galeriji likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, Galeriji ogranka SANU, u Arhivu Vojvodine, Zavodu za zaštitu prirode Vojvodine, Luci Novi Sadi i u Udruženju likovnih stvaralaca Novog Sada.

Manifestacija se realizuje pod pokrovitelјstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Novi Sad, 10. maj 2019. godine