Čitaj mi

BICIKLISTIČKA STAZA NOVI SAD-BEGEČ

Uspešno je završena realizacija treće faze radova na izgradnji biciklističke staze Novi Sad – Begeč, na deonici od Ulice Sime Matavulja do Dunavske ulice u Futogu, čime je unapređena i proširena mreža biciklističke infrastrukture na teritoriji Grada Novog Sada.

Deonica od Ulice Sime Matavulja u Novom Sadu do Dunavske ulice u Futogu  duga je 10,5 kilometara. Za radove na ovoj deonici uloženo je 170 miliona dinara i čitav projekat realizovan je kroz sufinansiranje sa AP Vojvodina.

Trasa biciklističke staze Novi Sad - Begeč svojim najvećim delom vodi po kruni odbrambenog nasipa od Dunava, a manjim kroz urbanu zonu. U prethodnom periodu je, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, izgrađeno 6,2 kilometra, od Obalske ulice u Begeču do Dunavske ulice u Futogu, u šta je uloženo  96,3 miliona dinara.

Međunarodni značaj ove biciklističke staze ogleda se u tome što pripada  koridoru EuroVelo 6, koji se prostire od Atlantika do Crnog mora i predstavlja jednu od najpopularnijih i najdužih  evropskih biciklističkih ruta. Kroz našu zemlju proteže se u dužini od 665 kilometra i poznat je pod imenom Dunavska ruta.

Realizacijom ove investicije, ne samo da se omogućuje bolja saobraćajna povezanost Novog Sada i prigradskih naselja, nego se znatno se doprinosti razvoju cikloturizma u našoj zemlji.

Novi Sad, 17. jul 2023. godine