Читај ми

КВАЛИТЕТНИЈА ЈАВНА РАСВЕТА И УШТЕДА ЕНЕРГИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић обишао је радове на адаптацији јавног осветљња који се тренутно изводе на Лиману. Реч је о реализацији једне од највећих инвестиција у нашем граду ове године, у оквиру које су завршени радови на изградњи осветљења стадиона „Карађорђе“, а започете су активности на замени светиљки и стубова које ће се изводити на територији града и у приградским насељима.

-Постојећа мрежа годинама није одржавана на квалитетан начин, а значајна средства издвајају се у те сврхе. Реализацијом овог пројекта остварићемо велике уштеде, односно пет пута мању потрошњу енергије. Адаптација ће поред ревитализације постојећег система подразумевати и проширење капацитета јавне расвете - нагласио је градоначелник Павличић.

Какао је објаснила помоћница директора ЈП Звод за изградњу града Мирјана Дејановић највећи број захтева грађана упућених том предузећу односио се управо на побољшање јавне расвете. Послови на адаптацији јавног осветљења подразумевају замену стубова и светиљки у граду, док ће се у приградским местима извршити само замена светиљки. Планирано је да се, уместо старих светиљки са живиним сијалицама, поставе нове са натријумовим или металхалогеним сијалицама, и да се на тај начин обезбеди већи ниво осветљења, безбедности, дужи век трајања, а уједно и мања потрошња електричне енергије. У приградским насељима биће замењено око 6.000 светиљки. На Телепу, Клиси и у другим деловима града где постоји надземна мрежа биће замењено око 1.000 светиљки, а у међублоковским просторима, (на Лиманима, Новом насељу...) извршиће се замена 2.750 стубова и светиљки. Извођач радова је АД Енерготехника - Јужна Бачка из Новог Сада. Уговорена вредност ове инвестиције је 677.449.424 динара, а рок завршетка радова је 238 календарских дана.

Радови су завршени на подручју Телепа и то заменом око 200 светиљки, и Клисе где је замењено око 600 светиљки. Тренутно се радови изводе на Лиману. Напомињемо да су радови на Лиманима синхронизовани са текућим радовима на вреловодној мрежи, (нпр. у Фрушкогорској улици) како би се искористиле раскопане јавне површине и поставили нови стубови јавне расвете. После Лимана, на ред ће доћи Ново насеље и улице у ширем центру града, а од приградских насеља прво ће почети радови у Сремској Каменици, Каћу, односно местима која су највећа и најугроженија што се тиче стања уличног осветљења, затим у Кисачу и другим местима.

Нови Сад, 22. септембар 2011. године