Читај ми

КОНЦЕРТОМ ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА "ВИЛА" ОБЕЛЕЖЕНО 80 ГОДИНА РАДА КУД „ЖЕЛЕЗНИЧАР“

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић поздравио је присутне на концерту Фолклорног ансамбла „Вила“ који је одржан на Великој сцени Српског народног позоришта, поводом 80 година постојања Српског културно – уметничког друштва „Железничар“ у чијем је саставу и овај фолклорни ансамбл.

- Културно-уметничка друштва су одувек била нераскидиви део културе Новог Сада, а „Железничар“ је свакако једно од најстаријих и  најзначајнијих. О успеху овог друштва сведоче бројна признања освојена на фолклорним фестивалима широм света. Веома је значајно што поред великог броја наступа у земљи и иностранству, осмишљавања и реализовања нових пројеката, они настоје и да едукују младе људе и децу, да им приближе културну баштину, као и да их усмере на прави пут - изјавио је Вања Вученовић честитајући јубилеј и нагласио да Град препознаје улогу КУД "Железничар" у свим тим аспектима и да ће наставити да га подржава у даљем раду.

Културно – уметничко друштво „Жeлeзничaр“ oснoвaно је 3. jунa 1934. гoдинe нa дaн слaвe Цaрa Кoнстaнтинa и цaрицe Jeлeнe, блaгoслoвoм Eпaхиje Бaчкe, кao Српскo прaвoслaвнo друштвo лaђaрa и жeлeзничaрa Нoвoг Сaдa. У оквиру овог Друштва, 1998. гoдинe почиње да ради Фoлклoрни aнсaмбл „Вилa“ кojи пoрeд извoђaчкoг имa и млaдe aнсaмблe – припрeмни сaстaв, дeчjи извoђaчки aнсaмбл, млaђи дeчjи сaстaв, кao и шкoлицу фoлклoрa. Програм Ансамбла базиран је на српској народној традицији - народним играма, песмама и обичајима и материјалној култури из свих крајева у којима живи српски народ, а у програм су такође укључене игре и других народа који живе у Србији. Програм се припрема на основу аутентичног материјала са теренских истраживања, а изводи се оплемењен, али и даље са акцентом на традиционалне народне инструменте и начин извођења.

Нови Сад, 21. јун 2014. године