Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВУЧЕВИЋ НА ОТВАРАЊУ ''ДУНАВСКЕ ЛЕТЊЕ ШКОЛЕ'' У УЛМУ O УЛОЗИ SMART CITY ТЕХНОЛОГИЈА У НОВОМ САДУ

Током недавне дводневне посете Улму, градоначелник се сусрео са колегом из Улма Гунтером Цишом, а у оквиру посете немачкој покрајини Баден – Виртемберг разговарао је и са државном секретарком Терезом Шопер, представницима Владе и Скупштине Баден – Виртемберга. У Индустријско-трговачкој комори у Улму, новосадској делегацији презентован је немачки концепт дуалног образовања, а како је договорено, са свим компаративним предностима тог система они ће ускоро упознати и привреднике у Привредној комори Нови Сад. Ово је била и прилика да се градоначелник  обрати присутнима на отварању ''Дунавске летње школе'' (http://danubeschools.eu/ ) коју организује Европска дунавска академија у сарадњи са неколико универзитета из Дунавског региона, одржаној у периоду од 24. до 29. септембра у Улму.
- Србија придаје велики значај Стратегији Европске Уније за Дунавски регион, и синергији између регионалних иницијатива ЕУ, и постојећих механизама сарадње у региону - поручио је на отварању ''Дунавске летње школе'' у Улму градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, и нагласио да очекује даље унапређивање свих компаративних предности које имамо као Дунавски регион. Говорећи о развоју градова Дунавског региона, градоначелник Новог Сада истакао је да је изузетно значајно да се он, у свим сегментима, базира на улагањима у паметна технолошка решења, да се пројекат „Smart city“ и сличне иницијативе имплементирају у нашим градовима, али и подигне општа свест грађана о важности развоја нових технолошких, организационих и логистичких решења усмерених на побољшање живота грађана.
Он је нагласио да је Нови Сад, као универзитетски центар, снажна база младих стручњака, који својим знањем управо доприносе развоју и имплементирању најновијих технологија.
- Прошле недеље Универзитет у Новом Саду је постао центар за сарадњу високошколских установа земаља западне и источне Европе и Народне Републике Кине, у оквиру ''Механизма 16+1'' и то је значајно и у контексту размене најнапреднијих информација, идеја и искустава, али и примене нових знања која ће за циљ имати и унапређење нашег региона - рекао је градоначелник Милош Вучевић на отварању ''Дунавске летње школе''.