Читај ми

ГРАДОНАЧЕЛНИК РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА САВЕТА РОДИТЕЉА НОВОСАДСКИХ ШКОЛА У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, начелник Полицијске управе Нови Сад Стеван Крстић и начелник Oдељења за малолетничку делинквенцију Ненад Ердељан одржали су састанак у Градској кући са председницима Савета родитеља основних и средњих школа са територије Града Новог Сада. Ово је други састанак градоначелника Милоша Вучевића и представника Полицијске управе у Новом Саду на тему безбедности ученика, након одржаног састанка прошлог месеца са представницима ученичких парламената основних и средњих школа.

-Наш први састанак са ђацима основних и средњих школа био нам је драгоцен да откријемо које су то проблематичне теме са којима се они сусрећу, а данас нам је циљ да чујемо и мишљење родитеља како бисмо дефинисали наредне кораке. Драго ми је што сам директно чуо праве и тачне информације, јер ова тема не дозвољава ни мало непрецизности и неискрености. Ситуацију морамо тачно дефинисати, ствари називати правим именом, при томе их неумањујући, али их ни преувеличавати. Од родитеља очекујем искрен однос и помоћ. Циљ нам је да покренемо и решавамо ствари, сви заједно удружени, свако у оквиру својих ингеренција, јер се проблеми неће сами решавати. Одговорност морамо да преузмемо сви када је безбедност деце у питању – рекао је градоначелник и додао да од свих нас зависи у каквом ћемо граду живети.

Председници Савета родитеља основних и средњих школа су имали прилику да изнесу личне импресије о безбедности, сугестије како је унапредити као и примедбе. Током састанка родитељи су се сагласили са градоначелником да је потребно додати побољшања у Закон о малолетничкој делинквенцији, као и то да се сви заједно, почевши од родитеља преко државе, морамо заједнички борити против насиља. Такође су истакли и све присутнији негативан утицај медија на понашање деце, услед очигледног мањка едукативних садржаја за тај узраст, а на рачун комерцијалних програма. Родитељи су подржали иницијативу градоначелника да се спортске сале школа врате ученицима како би се ангажовањем деце у спорту смањио проблем вршњачког насиља, и оценили да је данашњи састанак био више него значајан.

Представници Полицијске управе упознали су председнике Савета родитеља са мерама на којима раде како би подигли ниво безбедности у школама и у њиховој непосредној близини. Они су нагласили да се долазак нових полицајаца у град показао као ефикасан и да је допринео смањењу опште стопе криминалитета. Они су такође истакли да су на прагу решавања вишегодишњег проблема становника Новог насеља, а то је да се у том делу града коначно отвори полицијска станица. Начелник ПУ Нови Сад Стеван Крстић је позвао родитеље да учествују у едукацијама које они обављају са ђацима и родитељима, и да предложе теме како би разменили мишљења и дали свој допринос у повећању безбедност у граду.

На састанку је договорено да се председници Савета родитеља састану и са представницима Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама следеће седмице да би у непосредном разговору дошло до конкретних мера које се тичу безбедности ученика основних и средњих школа.

Нови Сад, 3. април 2014. године