Читај ми

ГРАД ПОДРЖАВА КАМПАЊУ ''НЕДЕЉА ПРОМОЦИЈЕ ДОЈЕЊА''

 

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват присуствоваo je конференцији за новинаре поводом здравствено - промотивне кампање  "Недеља промоције дојења". Недеља промоције дојења је глобална кампања чији је иницијатор Светска алијанса за подршку дојењу, одржава се у преко 150 земаља света са циљем да се створи и подигне друштвена свест о значају и предностима дојења, да се обезбеди подршка дојењу и унапреди заштита здравља мајке и детета. Ове године се Недеља промоције дојења обележава од 30. септембра до 6. октобра.

- Ради се о изузетно важној акцији која је неопходна да би нам генерације одрастале са што бољим имунитетом и са што мање обољења. Не може ни једно вештачко млеко да надокнади оно што има мајчино млеко, а дојење је значајано и због стварања квалитетног односа између мајке и детета. Препоручујем свим мајкама да доје децу и да не обраћају пажњу на естетске аспекте овог питања-  истакао је проф. др Золтан Хорват.

О кампањи, значају дојења за мајку и дете и активностима које предузимају у промоцији дојења говорили су представници Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине, Дома здравља "Нови Сад" и Института за јавно здравље Војводине.

- Значајно је да се у породици у најранијем узрасту учи о важности дојења за правилан раст и развој деце. Због тога смо расписали конурс за децу предшколског и основношколског узраста на тему "Подршка дојењу = подршка мајкама које доје“. Такође је одржана едукација  здравствених радника који морају да пруже подршку мајкама које доје, али и да науче мајке како да помогну својим другарицама, комшиницама и слично -  нагласила је доц. др Оља Нићифоровић Шурковић.

Изложба дечјих радова пристиглих на конкурс била је постављена у Свечаној сали Градске куће, а члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват доделио је награде ауторима најуспешнијих радова.

Нови Сад, 30. септембар 2013. године