Читај ми

ЕВРОПСКИ ПРОЈЕКАТ ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ, РАЗВОЈ И ИНОВАЦИЈЕ MOBIWALLET (МОБИЛНИ НОВЧАНИК) ОМОГУЋИЋЕ ПЛАЋАЊЕ МОБИЛНИМ ТЕЛЕФОНОМ У СВИМ ПРЕВОЗНИМ СРЕДСТВИМА

Индра управља конзорцијумом од 15 предузећа и државних органа који су укључени у пројекат чији ће пилот бити реализован у градовима Сантандер, Фиренца и Нови Сад и у региону Вест Мидландс ; MobiWallet ће сваки паметни телефон (смартфон) претворити у средство плаћања са могућношћу допуне у покрету, захваљујући технологијама као што су NFC тагови, дводимензионални бар кодови, интерактивни вебсајтови и проширена стварност (augmented reality); Иновативна платформа ће обрађивати моделе плаћања разних превозника, промовишући интероперабилност и омогућавајући грађанима напредне, њима конкретно прилагођене услуге у реалном времену Циљ европског пројекта за истраживање, развој и иновације MobiWallet је израда јединствене наплатне платформе за сва градска превозна средства, јавна и приватна, што ће омогућити корисницима не само плаћање путем било ког паметног телефона, већ и приступ специјалним понудама, попустима и другим напредним, њима посебно прилагођеним услугама у реалном времену.

Са буџетом од 4.3 милиона евра, финансираним из средстава Оквирног програма Европске уније за иновације и конкурентност (CIP), MobiWallet ће обезбедити корисницима превоза и градовима нове технологије које промовишу паметнију, јефтинију и одрживу мобилност, већу енергетску ефикасност и прелазак на паметне градове. Јединствени систем за прикупљање уплата и платформа за управљање који ће бити креирани у оквиру пројекта интегрисаће неколико система кој ће користити различити превозници, олакшавајући мобилно плаћање аутобуских карата, метроа, таксија и трамваја, изнајмљивање јавних бицикала, па чак и паркинга и контролисаних паркинг зона за мотоциклисте.

Грађани ће моћи у покрету да допуне своја средства на мобилном телефону и да приступе информацијама о услугама јавног превоза у реалном времену. MobiWallet ће дакле омогућити стварање јединственог система градског превоза, у исто време олакшавајући интермодалност и комбиновано коришћење различитих превозних средстава, са посебним акцентом на потребама путника са отежаним кретањем. Ново решење ће такође садржати одређене алатке, као што су разне апликације пословне интелигенције (business intelligence) које ће грађанима омогућити напредне услуге у реалном времену као што су планирање њихових конкретних путовања; специјалне понуде и попусти за промовисање одређених врста превоза које не угрожавају животну средину; резервације и плаћање места на градским паркиралиштима у циљу олакшавања приватног превоза; апликације које такси возила претварају у превозна средства за више корисника; и услуге прилагођене појединачним путницима са циљем да олакшају мобилност лица са инвалидитетом или оштећењима.

Захваљујући овим новим услугама, MobiWallet ће унапредити ефикасност транспорта и допринети умањењу потрошње енергије, на тај начин подстичући одрживију мобилност. Пилот пројекти у Сантандеру, Фиренци, Новом Саду и Вест Мидландсу Индра, мултинационална консултантска и технолошка корпорација, води конзорцијум од 15 предузећа и државних органа који ће, окупљени у четири групе организоване према државама (Шпанија, Италија, Уједињено Краљевство и Србија), спровести четири пилот студије у циљу тестирања решења добијених у Сантандеру, Фиренци, региону Вест Мидландс и Новом Саду у Србији.

Индра такође координира шпанску групу која се састоји од Сантандерске банке, Универзитета у Кантабрији, Градског већа Сантадера и малог технолошког предузећа TS. Италијански пилот спроводиће Intecs, у сарадњи са предузећима Aleph, GEST и Градским већем Фиренце. Британску групу води CENTRO, у сарадњи са предузећем за истраживање транспорта и путовања Transport and Travel Research (TTR), а ДунавНЕТ ће реализовати пилот пројекат у Србији, у сарадњи са ЈГСП Нови Сад и Градским већем. Систем предложен за Нови Сад за циљ има унапређење управљања мрежом јавног превоза у граду Новом Саду, на тај начин промовишући и подстичући ширу употребу одрживих видова транспорта, као и временске и новчане уштеде путницима.

Систем ће бити заснован на технологији проширене стварности и GPS уређајима за праћење, а коришћењем паметних телефона путника. Стотине корисника ће учествовати у пилот пројекту MobiWallet у сваком граду и њихови коментари ће се прикупљати и анализирати у циљу провере да ли имплементирана технолошка решења одговарају стварним потребама путника, да ли имају максимални утицај и да ли иду у правцу система превоза будућности. Разноврсност најмодернијих технологија MobiWallet ће проверити широк спектар технологија у циљу дефинисања критеријума за креирање решења за плаћање превоза а које ће бити примерно, надградљиво и прилагодљиво и које испуњава потребе јавних администрација у малим градским и индистријским срединама, али и у комплексним метрополама, чак и у изузетно различитим оперативним срединама. Захваљујући употреби тагова и осталих елемената технологије NFC (near field communication), овај пионирски пројекат ће сваки паметни телефон који је повезан на интернет претворити у средство плаћања по минималној цени. Ови тагови или паметне картице, пропраћени одговарајућом онлајн инфраструктуром и бесконтактним скенерима, обезбедиће систем који ће имати много већу функционалност и интелигенцију од свих постојећих обједињених система плаћања.

Употреба дводимензионалних бар кодова и интерфејса проширене стварности једнако су приступачна решења која ће грађанима пружити иновативне услуге са додатом вредношћу. Коначно, наплатни портал ће омогућити опцију приступа и плаћања услуга онлајн и корисницима који немају мобилни телефон најновије генерације. Пројекат ће такође развити и тестирати различите интероперабилне платформе за прикупљање и управљање уплатама на основу стандарда управљања интероперабилним картама (interoperable fare management – IFM) као што су ISO 24014 и EN 15320, што подразумева да креирана решења у сваком случају могу бити коришћена поново и уврштена у коначно усвојено решење.

Нови Сад, 7. април 2014. године