Читај ми

ДВЕ НОВОСАДСКЕ ШКОЛЕ ДОБИЈАЈУ НОВИ ПРОСТОР

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић, председник владе АП Војводине др Бојан Пајтић и министар просвете и науке Републике Србије Жарко Обрадовић обишли су почетне радове на доградњи ОШ „Коста Трифковић“, а потом и надоградњи ОШ „Светозар Марковић Тоза“.

- Желим да изразим задовољство чињеницом да је Град у последње три године завршио изградњу две нове школе у Новом Саду – Марија Трандафил у Ветернику и Милан Петровић на Новом насељу. Школа Коста Трифковић ће бити проширена за готово 50% у односу на квадратуру којом већ располаже, а школа Светозар Марковић Тоза ће добити близу 1800 нових квадратних метара. На нама је да обезбедимо инфрструктуру и услове за добро образовање, али и да одговорном пронаталитетном политиком допринесемо да у школама буде више деце - нагласио је градоначелник Павличић. Др Бојан Пајтић изјавио је да су инвестиције у школе и у образовање инвестиције у децу, али и у будућност друштва. - Ми настављамо у сарадњи са господином Обрадовићем, градоначелником, и председницима општина широм Покрајине да стварамо такав амбијент у којем ће се деца образовати и учити онако како приличи 21. веку, у модерним условима, што ће бити подстицај да уче боље и квалитетније и да буду успешнији – рекао је Пајтић.

Министар Обрадовић осенио је сарадњу са Градом и Покрајином као изузетно успешну. - У ове две школе ученици ће добити боље услове за рад, али ми планирамо да изгадимо још једну нову школу у Новом Саду. Заједно радимо на свим питањима везаним за ефикасност система образовања и подизање његовог квалитета. Желимо да ђацима и студентима обезбедимо што боље услове за образовање и да касније што квалитетније допринесу развоју наше земље – рекао је Жарко Обрадовић.

Основнa школa „Светозар Марковић Тоза“ биће надограђена са око 1600 м2 новог простора, а биће урађена и комплетна санација преосталог дела равног крова. Улагање Града Новог Сада у реализацију овог пројекта износи око 4.000.000,00 динара и подразумева обезбеђивање непоходне документације. Уговор о извођењу радова склопило je Министарство просвете и науке Републике Србије са одабраним извођачем, вредност уговорених радова је око 730.896,55 евра, а рок за завршетак је 120 дана. У Основној школи „Коста Трифковић“ биће дограђено једно комплетно крило зграде површине око 1300 м2. За обезбеђивање неопходне документације Град је уложио око 5.000.000,00 динара. Уговор о извођењу радова такође је сколопило ресорно министарство, вредност радова износи 559.174,02 еура, а договорени рок за завршетак је 120 дана.Средстава за реализацију ове доградње и надоградње две школе обезбедила је Влада Републике Србије путем зајма од Европске инвестиционе банке. Радови на проширивању ученичког простора у две школе се реализују у оквиру Пројекта „Програм модернизације школа“ друга фаза, а биће обезбеђена и нова опрема за наставни рад.

Нови Сад, 26. септембар 2011. године