Читај ми

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ЗА ПРОЈЕКАТ "ЕКОПРОФИТ НОВИ САД"

Заменик градоначелника Новог Сада Борко Илић и заменик амбасадора Аустрије Волфганг Вагнер уручили су награде представницима компанија које су учествовале у другом кругу пројекта  Екопрофит Нови Сад. Пројекат Екопрофит је настао 1991. године у Грацу и до сада је у њему учествовало више од две хиљаде компанија из Аустрије, Немачке, Италије, Чешке Републике, Словачке, Словеније, Мађарске и Румуније, а Нови Сад је први град у Србији који је препознао значај одрживог пословања и сарадње са локалним компанијама.

- Побољшање квалитета живота у Новом Саду, је основни циљ градске власти. Брига о здрављу људи  један је од приоритета, а у директној вези са тим је  заштита животне средине. Укључили смо се у пројекат Екопрофит како бисмо мотивисали компаније, како из јавног тако и из приватног сектора, да функционишу по принципима одрживог пословања - изјавио је заменик градоначелника Борко Илић и додао - Одговорност за заштиту природе је на свима нама, и реализација оваквих пројеката доприноси промоцији еколошких принципа, односно континуираном скретању пажње најшире јавности на значај здравог односа према животном окружењу. Уверен сам да ће знања и искуства стечена реализацијом овог пројекта у многоме допринети успешности борбе за здравији и чистији Нови Сад.    

Пројекат Екопрофит је намењен малим средњим и великим компанијама из приватног и јавног сектора које су заинтересоване да своју делатност обављају профитабилније и економичније, а да, у исто време, примењују принципе заштите животне средине. Циљ Пројекта је смањење количине отпада и емисије штетних материја, као и примена еколошких стандарда у њиховом третману. У другом циклусу пројекта Екопрофит Нови Сад, који је започео 2012. године, учествовало је 6 компанија: Lafarge BFC д.о.о, Бео еко корак д.о.о, Галерија Матице српске, Суноко д.о.о, Панонске термоелектране - топлане д.о.о и TRS Swiss production.

Свечаности су између осталих присуствовали и одбојкаш Владимир Батез, као и дирeктoр кoмпaниje Денкштат и мeнaџeр прojeктa Екопрофит Вилибалд Калтенбрунер који је говорећи о значају и резултатима пројекта истакао да је уштеда, која за оба круга пројекта на годишњем нивоу износи око 550 хиљада евра, што је у просеку 35 хиљада евра по компанији, најбољи показатељ ефикасности пројекта.

Нови Сад, 6. фебруар 2013. године