Читај ми

ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ КОМУНАЛНА ДЕЛАТНОСТ У НАДЛЕЖНОСТИ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Поводом одлуке Скупштине Града Новог Сада, према којој ће од 1. јула Новосађани плаћати димничарске услуге градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да та одлука произилази из Закона о комуналној делатности, који наводи да су димничарске услуге комунална делатност која је у надлежности локалне самоуправе.

- Град Нови Сад већ неколико година нема фирму која се бави димничарским услугама и одређене стручне службе су нам указале да је Град потпуно запоставио овај систем. Морали смо да донесемо Одлуку, која није популарна, али је потребна - изјавио је градоначелник Милош Вучевић и додао - Све стамбене зграде и куће имају димњаке и вентилационе отворе, који се морају одржавати да не би дошло до пожара. Преглед димњака и вентилационих отвора захтева ангажовање стручне службе и одговарајућу опрему. Ми смо се на градском нивоу одлучили за најнижу могућу цену од једног динара по квадрату. Важно је напоменути да овај трошак Новосађана не пуни буџет Града, већ обезбеђује комуналну делатност која је у надлежности Града и за коју Град одговара.

Одлуком Скупштине Града Новог Сада ова делатност се поверава Јавно - комуналном предузећу "Стан", а у цену од једног динара по квадрату не улази и ванредно чишћење димњака.

 

Нови Сад, 4. јун 2013. године