Читај ми

ДЕЦА СА КОСОВА У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно са министром без портфеља задуженим за Косово и Метохију у техничкој влади Александром Вулином  и начелником Јужнобачког управног округа проф. др Зораном Милошевићем примио је данас у Градској кући ученике са учитељима из Основне школе из Гораждевца који су у посети Новом Саду током ускршњих празника.

- У договору и у организацији са Канцеларијом за Косово и Метохију и начелником Јужнобачког управног округа осмислили смо програм боравка деце у Новом Саду и у још неколико општина у Војводини. Циљ је да се деца са Косова у наредна четири дана друже се са својим вршњацима и да проведу празнике у другачијем окружењу. Поносни што смо на добру сарадњу са министром Вулином који је учинио много да се пробуди свест и прихвати одговорност у многим општинама у Србији које сада солидарно помажу народу са Косова. Ми ћемо наставити да сарађујемо и да помажемо наше сународнике колико је то у нашој моћи, а прави успех биће када будемо могли да поведемо децу одавде на Косово и Метохију, без бојазни за њихову безбедност – рекао је градоначелник Вучевић и пожелео деци све најбоље за празнике и пријатан боравак у Новом Саду.

Александар Вулин је истакао да ће дечица из Гораждевца током посете Новом Саду доживети неколико дана својеврсне слободе.

- Она неће морати да размишљају у којој улици се налазе или пред ким могу да говоре својим језиком. Веома сам захвалан градоначелнику Новог Сада који се никада није оглушио ни на један захтев Срба са КиМ и који континуирано доприноси и помаже, како личним присуством, тако и пружањем материјалне помоћи. Тиме се чини, да упркос томе што је толико удаљен од наше јужне покрајине, Нови Сад предстваља доброг суседа општинама на Косову. Мера нашег успеха биће када људи буду могли да пошаљу своју  децу из Војводине у Гораждевац и да се не плаше за њихову безбедност, јер је наш циљ да се постигне и осигура потпуна безбедност за Србе на Косову и Метохији- рекао је Вулин.

Гораждевац је највеће српско село у Метохији које припада Пећком округу, а у њему се налази ОШ „Јанко Јовићевић“ са око 80 ученика, док близу 50 ученика похађа Гимназију, Економско-трговинску и Електро-техничку школу. Директор Основне школе Миливоје Здравковић се  захвалио у име свих родитеља и наставника из Гораждевца градоначелнику, Канцеларији за КиМ и начелницима управних круга и рекао да се нада да ће се деца вратити из Новoг Сада поносна на своју Србију са сазнањем да имају пријатеље и да неко брине о њима.

Нови Сад, 18. април 2014. године