Читај ми

АМБАСАДОР НР КИНЕ ПОСЕТИО НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући амбасадора НР Кине у Републици Србији Њ.Е. Ли Манчанга који је у посету граду дошао са делегацијом кинеских привредника заинтересованих за почетак или проширење свог пословања у Србији. Саговорници су оценили да су међународни односи Србије и Кине већ развијени, те да захваљујући томе, постоји могућност за реализацију пројеката на подручју Новог Сада, посебно у области привреде, развоја инфраструктуре и образовања.

Градоначелник им је пожелео срдачну добродошлицу истакавши да су односи Србије са НР Кином традиционално добри. Том приликом, делагација коју је чинило шест представника кинеских компанија, на челу са амбасадором, представила је компаније које већ послују  у Србији. Они су предочили градоначелнику пројекте на којима већ раде, као и могућности инвестирања у пројекте на подручју Града Новог Сада. 

Најконкретније могућности су изнете у виду ангажовања на реализацији пројекта који ће обезбедити изградњу трасе ауто-пута од Руме до Новог Сада, затим у вези са инвестицијама у комуналну инфраструктуру, у погледу сарадње кроз јавно-приватно партнерство, а испољена је и озбиљна заинтересованост за улагање у индустријску зону града.

Градоначелник Новог Сада се захвалио на исказаном интересовању, истакавши да све инвестиције имају значајан утицај на развој града и запошљавање, те да су кинеске компаније веома добродошле, а да ће их Град Нови Сад у складу са својим надлежностима свакако подржати.

Заједнички је закључено да ће убрзо од стране Града бити организована презентација инвестиционих могућности у Новом Саду, а у складу са испољеном заинтересованошћу кинеске делегације.

Састанку у Градској кући је претходио сусрет Њ.Е. Ли Манчанга са председником Покрајинске владе Игором Мировићем, где је посебно истакнуто да Покрајинска влада са ресорним секретаријатом пружа пуну подршку идеји о формирању заједничког научног института НР Кине и Републике Србије, у оквиру Универзитета у Новом Саду. Након тога, кинеска делегација се упутила у Ректорат новосадског универзитета где је одржан састанак са проректорима задуженим за међународну сарадњу, науку, наставу и са другим професорима Универзитета.

Нови Сад, 21. фебруар 2017. године