Читај ми

АМБАСАДОР ФРАНЦУСКЕ ПОСЕТИО НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се са амбасадором Француске Њ. Е. Пјером Кошаром који је у првој званичној посети Градској кући у Новом Саду. Градоначелник је амбасадору пожелео срдачну добродошлицу и истакао да Нови Сад, посебно у претходном периоду, има интензивну међународну сарадњу са градовима региона Вал д Оаз. Како је рекао, Нови Сад са три тамошња града има потписано Писмо о намерама о успостављању сарадње, а реч је о градовима Ленгиен ле Бен, Сен ле ла Форе и Таверњи. Амбасадор Кошар је рекао да ће амабасада дати пуну подршку динамици тих партнерстава.

Вучевић је напоменуо да се почетком овог месеца састао са градоначелником Бастије, и да је том приликом договорено да Нови Сад подели своја искуства са тим градом који настоји да постане Европска престоница културе 2028. године.

Амбасадор се захвалио на срдачној добродошлици, честитао Новом Саду на томе што је ове године Европска престоница културе и оценио да такав пројекат много доприноси успостављању тешњих односа између европских градова. Како је рекао, постоји сарадња са Фондацијом ''Нови Сад-Европска престоница културе'' и на основу ње многи француски уметници ће се представити у Новом Саду, односно активно ће учествовати у културној сезони у Новом Саду и у иницијативама које се на том плану спроводе.

Састанку су такође присуствовали представници Француског института у Србији и огранка тог института у Новом Саду, а градоначелник Вучевић је оценио да та организација много доприноси културној размени између две земље, и истакао да Град настоји да им помогне да имају што боље услове за рад. Амбасадор Пјер Кошар се захвалио што је Град обезбедио новосадском огранку Француског института у Србији место у Креативном дистрикту, те да ће тај простор крајем јуна бити спреман за рад.

Званичници су закључили да постоје услови да досадашња добра сарадња буде још плодотворнија, како у области културе, тако и на пољу привреде, а градоначелник Вучевић изразио је уверење да ће, попут компанија ''Ла Фарж'' и ''Шнајдер Електрик'', и друге француске фирме одлучити да улажу у Новом Саду, односно у Србији.

Нови Сад, 24. мај 2022. године