Читај ми

АМБАСАДОР ЈАПАНА НА ПРИЈЕМУ КОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући амбасадора Јапана у Републици Србији Њ. Е. Масафумија Курокија, који је дошао у прву званичну посету Новом Саду.

У пријатељском разговору градоначелник Милош Вучевић пожелео је добродошлицу амбасадору Курокију и истакао значај несебичне подршке jапанског народа нашој земљи, као и граду, кроз бројне донације у разним сферама. Градоначелник Вучевић истакао је успешну сарадњу града Новог Сада и Јапана и том приликом указао на потписани споразум између Универзитета у Новом Саду и Универзитета у Окајами. Амбасадор Масуфими Куроки се због изузетне сарадње са новосадском Гимназијом „Јован Јовановић Змај“ интересовао и о могућности увођења јапанског језика у средње школе.

Представљајући Нови Сад као мултинационалну заједницу која традиционално негује добре међународне односе и културну размену, градоначелник је том приликом нагласио да је Нови Сад веома погодно место у погледу инвестирања.

Амбасадор Јапана се захвалио Граду Новом Саду на помоћи која је прикупљена 2009. године када је снажан земљотрес погодио Јапан. Саговорници су се сложили да треба наставити развијање сарадње у области образовања, културе, али и поспешити студентску размену.

Амбасадор се захвалио на срдачном пријему и нагласио да Нови Сад има добре потенцијале за даљи развој, и сложио се са градоначелником Вучевићем да се досадашња сарадња треба унапредити и у областима пољoпривреде, науке, ИТ индустрије и туризма. 

Нови Сад, 22. април 2014. године