Čitaj mi

PREDSTAVLJENI NAJBOLJI RADOVI SA KONKURSA „PRAVILNA ISHRANA – OD NjIVE DO TRPEZE“

U okviru zdravstveno - promotivne kampanje "Oktobar, mesec pravilne ishrane" koju sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine, pod pokroviteljstvom Uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, u Gradskoj kući održana je priredba na kojoj su predstavljeni najbolji likovni i literarni radovi sa konkursa „Pravilna ishrana – od njive do trpeze“. Tom prilikom, deca iz vrtića “Mrvica“ izvela su kratak umetnički program pod nazivom „Zdrava hrana“, a autorima najuspešnijih radova član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat dodelio je pet grupnih i devet pojedinačnih nagrada.

- Svake godine u oktobru trudimo se da deci ukažemo na značaj pravilne ishrane, koliko im je obroka potrebno i šta sve oni treba da sadrže. Međutim, usled teške ekonomske situacije, kao i različitih dezinformacija i predrasuda, nije lako odrediti šta je to zdrava hrana i omogućiti je našoj deci. Ipak, moramo uticati na to da oni već u najranijem uzrastu usvoje zdrave navike, odnosno da jedu što više voća i povrća i da se bave fizičkom aktivnošću. To je  važan vid prevencije protiv bolesti i od velikog je značaja za formiranje zdravog organizma - izjavio je prof. dr Zoltan Horvat.

Na konkurs „Pravilna ishrana – od njive do trpeze“ koji je raspisan za decu školskog i predškolskog uzrasta pristiglo je ukupno 528 likovnih i 45 literarnih radova. Nacionalna zdravstveno - promotivna kampanja "Oktobar, mesec pravilne ishrane"  realizuje se na teritoriji Republike Srbije od 2001. godine, sa ciljem informisanja najšire populacije, a posebno dece i mladih, kao i sticanja znanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani. U Novom Sadu, aktivnosti u okviru kampanje sprovode se od 16. oktobra, Svetskog dana hrane, pa do 8. novembra, Evropskog dana pravilne ishrane. Prema rečima dr Olje Nićiforović-Šurković cilj ovogodišnjih aktivnosti u okviru kampanje, kao i edukacije o principima pravilne ishrane jeste da se ukaže na značaj masti u ishrani.

- Masti su neophodne za brojne važne uloge u organizmu: za rast i razvoj, formiranje mozga i ovojnica oko nervnih vlakana, održavanje normalnog vida, rad srca, neophodne su za unos i funkciju vitamina koji su rastvorivi u mastima. I ove godine edukujemo pre svega decu, njihove roditelje, a zatim i vaspitače i zdravstvene radnike koje su to dobre, a koje loše masti, koje treba da koristimo i u kojim namirnicama se nalaze, a posebno skrećemo pažnju na takozvane transmasti, koje treba izbegavati jer predstavljaju rizik za zdravlje - izjavila je dr Olja Nićiforović-Šurković.

Novi Sad, 26. oktobar 2015. godine