Turizam

Pozicioniran na Dunavu, sa Tvrđavom iz XVII veka, na raskršću najvažnijih saobra¬ćajnica, u blizini Fruške gore sa 17 kulturno-istorijski važnih manastira, sa salašima u neposrednoj okolini, atraktivnim starim gradskim jezgrom, mnogobrojnim muzejima, prestižnim Novosadskim sajmom, i kao domaćin brojnih svetski poznatih festivala i manifestacija, Grad Novi Sad poseduje svu potrebnu raznolikost ponude neophodnu jednom savremenom turističkom centru koji želi i može da ostvari zapaženije mesto na turističkoj mapi sveta.

Novi Sad je od 2006. godine, član Evropskih gradova turizma (EUROPIAN CITIES TOURISM). Tokom 2008. godine posetilo ga je 97.008 turista, što predstavlja 4,20% od ukupnog broja turista u Republici Srbiji. Na pristanu u Novom Sadu, samo u 2008. godini pristalo je oko 500 brodova, od toga 250 stranih, sa oko 35.000 putnika. Uz to, Poljoprivredni sajam svake godine ima oko 300.000 posetilaca, dok muzički festival EXIT okupi 150.000, od čega značajan deo takođe čine stranci.

Od brojnih turističkih vrednosti izdvajamo:

DUNAV
Dunav je i sa aspekta turizma jedno od osnovnih obeležja Novog Sada, naročito poznato šetalište Beogradski kej i brojne plaže duž obale od kojih je najlepša i najuređenija «Štrand» koja se prostire na 10ha površne sa svim pratećim sadržajima
Takođe priobalje je mesto značajnih staništa ptica od kojih su neka, kao što je specijalni rezervat prirode Koviljsko-petrovaradinski rit, od međunarodnog značaja.

PETROVARADINSKA TVRĐAVA
Prostire se na površini od122ha, građena je u 17. i 18. veku i predstavlja kulturno-istorijski spomenik. U okviru Tvrđave se nalaze Muzej grada Novog Sada, Akademija umetnosti, opservatorija i arhiv grada, takođe upravo na ovom mestu se tradicionalno u julu mesecu odvija muzički festival EXIT, proglašen za najbolji u Evropi.

STARO GRADSKO JEZGRO
Arhitektura grada predstavlja mešavinu više različitih stilova. Najstarija kuća «Kod Belog Lava» izgrađena je davne 1740. godine. Gradske ulice krase nekoliko velelepnih palata s kraja 19. i početka 20. veka: Tanurdžićeva, Menratova, Vatikan, Klajnova, itd. i brojni sakralni objekti koji pripadaju različitim konfesijama.

FRUŠKA GORA sa MANASTIRIMA
Fruška gora sa nacionalnim parkom od oko 25.000ha na kojoj se nalazi 17 pravoslavnih manastira (osnivanim u periodu od 15. do 18. veka kao zadužbine srpskih despota), sa šumovitim predelima, retkim biljnim i životinjskim vrstama, prirodnim rezervatima, brojnim jezerima (ukupno 14), planinskim stazama (oko 800km markiranih staza), planinarskim domovima i hotelom, nalazi se delom na novosadskom području i predstavlja jedno od najsadržajnijih turističkih celina Podunavlja.

SALAŠI
Salaši svojim autentičnim izgledom podsećaju na prošla, romantična vremena, panonskih ruralnih naselja. Danas su čuvari vremena i tradicionalnog načina života, kao takvi sve više privlače pažnju turista. Salašarska naselja na teritorij Novog Sada nalaze se na Čeneju, u Veterniku, Begeču i Kaćkom ataru.

NOVOSADSKI SAJAM
Osnovan je 1923. godine, prostire se na površini od 22,6ha a godišnje ga poseti oko 1 200 000 ljudi. Najveći i najposećeniji događaj je «Međunarodni poljoprivredni sajam» sa oko 2000 izlagača iz Srbije i inostranstva. Novosadski sajam godišnje odganizuje 20 sajmova i izložbi i 400 događaja u kongresnom centru «Master».

Gastronomija
Smeštaj u Novom Sadu

Za sve dodatne informacije možete posetiti internet stranicu Turističke organizacije Grada Novog Sada: www.novisad.travel