Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНИ НАЈБОЉИ РАДОВИ СА КОНКУРСА „ПРАВИЛНА ИСХРАНА – ОД ЊИВЕ ДО ТРПЕЗЕ“

У оквиру здравствено - промотивне кампање "Октобар, месец правилне исхране" коју спроводи Институт за јавно здравље Војводине, под покровитељством Управе за здравство Града Новог Сада, у Градској кући одржана је приредба на којој су представљени најбољи ликовни и литерарни радови са конкурса „Правилна исхрана – од њиве до трпезе“. Том приликом, деца из вртића “Мрвица“ извела су кратак уметнички програм под називом „Здрава храна“, а ауторима најуспешнијих радова члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват доделио је пет групних и девет појединачних награда.

- Сваке године у октобру трудимо се да деци укажемо на значај правилне исхране, колико им је оброка потребно и шта све они треба да садрже. Међутим, услед тешке економске ситуације, као и различитих дезинформација и предрасуда, није лако одредити шта је то здрава храна и омогућити је нашој деци. Ипак, морамо утицати на то да они већ у најранијем узрасту усвоје здраве навике, односно да једу што више воћа и поврћа и да се баве физичком активношћу. То је  важан вид превенције против болести и од великог је значаја за формирање здравог организма - изјавио је проф. др Золтан Хорват.

На конкурс „Правилна исхрана – од њиве до трпезе“ који је расписан за децу школског и предшколског узраста пристигло је укупно 528 ликовних и 45 литерарних радова. Национална здравствено - промотивна кампања "Октобар, месец правилне исхране"  реализује се на територији Републике Србије од 2001. године, са циљем информисања најшире популације, а посебно деце и младих, као и стицања знања у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани. У Новом Саду, активности у оквиру кампање спроводе се од 16. октобра, Светског дана хране, па до 8. новембра, Европског дана правилне исхране. Према речима др Оље Нићифоровић-Шурковић циљ овогодишњих активности у оквиру кампање, као и едукације о принципима правилне исхране јесте да се укаже на значај масти у исхрани.

- Масти су неопходне за бројне важне улоге у организму: за раст и развој, формирање мозга и овојница око нервних влакана, одржавање нормалног вида, рад срца, неопходне су за унос и функцију витамина који су раствориви у мастима. И ове године едукујемо пре свега децу, њихове родитеље, а затим и васпитаче и здравствене раднике које су то добре, а које лоше масти, које треба да користимо и у којим намирницама се налазе, а посебно скрећемо пажњу на такозване трансмасти, које треба избегавати јер представљају ризик за здравље - изјавила је др Оља Нићифоровић-Шурковић.

Нови Сад, 26. октобар 2015. године