Čitaj mi

NOVE GOVORNE TEHNOLOGIJE POMAŽU OSOBAMA SA INVALIDITETOM

Članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci prof. dr Sanja Stojanović pozdravila je učesnike prezentacije pod nazivom „Kako unaprediti život osoba sa invaliditetom pomoću novih govrnih tehnologija“ koju je organizovala Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu, a u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka i preduzećem Alfanum.

-Brz protok informacija u savremenom svetu je postao imperativ i pred osobe sa invaliditetom se postavlja novi problem u virtuelnom i kompjuterskom svetu. To više nisu arhitektonske barijere, već se radi o nemogućnosti praćenja vizuelnih programa osoba sa oštećenim vidom ili recimo nemogućnost prijema zvučnih signala kod osoba sa oštećenim sluhom. Napredovanjem tehnologije omogućeno je i prevazilaženje ovih problema. Sreća je da u našoj sredini imamo stručnjake različitih profila koji se bave ovom problematikom, a Grad Novi Sad izdvojio 400.000 dinara i podržao projekat udruženja Multis, a četiri udruženja osoba sa invaliditetom isprobaće ovaj program- rekla je tom prilikom Sanja Stojanović.

Nove govorne tehnologije koje su danas predstavljene osobama sa invaliditetom omogućavaju lakšu dostupnost javnih servisa Grada Novog Sada, i u skladu su sa međunarodnim konvencijama iz oblasti ljudskih prava.

Novi Sad, 15. april 2011. godine