Читај ми

НОВЕ ГОВОРНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ПОМАЖУ ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци проф. др Сања Стојановић поздравилa је учеснике презентације под називом „Како унапредити живот особа са инвалидитетом помоћу нових говрних технологија“ коју је организовала Градска управа за социјалну и дечју заштиту, а у сарадњи са Факултетом техничких наука и предузећем Алфанум.

-Брз проток информација у савременом свету је постао императив и пред особе са инвалидитетом се поставља нови проблем у виртуелном и компјутерском свету. То више нису архитектонске баријере, већ се ради о немогућности праћења визуелних програма особа са оштећеним видом или рецимо немогућност пријема звучних сигнала код особа са оштећеним слухом. Напредовањем технологије омогућено је и превазилажење ових проблема. Срећа је да у нашој средини имамо стручњаке различитих профила који се баве овом проблематиком, а Град Нови Сад издвојио 400.000 динара и подржао пројекат удружења Мултис, а четири удружења особа са инвалидитетом испробаће овај програм- рекла је том приликом Сања Стојановић.

Нове говорне технологије које су данас представљене особама са инвалидитетом омогућавају лакшу доступност јавних сервиса Града Новог Сада, и у складу су са међународним конвенцијама из области људских права.

Нови Сад, 15. април 2011. године