Čitaj mi

POSETA FRANCUSKOM INSTITUTU U NOVOM SADU

Zamenik gradonačelnika Novog Sada mr Zoran Mandić posetio je Francuski institut u Srbiji ogranak u Novom Sadu gde ga je dočekala direktorka tog instituta gospođa Paskal Delpeš.

Francuski institut u Novom Sadu je ogranak Francuskog instituta u Srbiji a njegov osnovni cilj je da približi francuski jezik i kulturu stanovnicima Novog Sada i Vojvodine. Gradska uprava, svesna značaja takvog projekta, renovirala je i dala na raspolaganje Francuskom institutu lokal u samom srcu starog grada gde je početkom 2004. godine otvorena oaza francuske kulture.

Tokom radne posete Francuskom institutu zamenik gradonačelnika istakao je da saradnja Grada i Francuskog instituta datira već duži niz godina od njegovog samog otvaranja.
- U poslednje tri godine sa 400 hiljada dinara pomogli smo da se rekonstruiše prostor u kojem se nalazi Francuski institut, pomogli smo dečiji pozorišni festival na francuskom jeziku i veoma bitna stvar je otvaranje odeljenja na francuskom i srpskom jeziku u gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“. Cilj nam je da se viševekovno prijateljstvo između Srbije i Francuske nastavi, a da se postojeća saradnja ojača i proširi - rekao je mr Zoran Mandić.

Direktorka instituta gospođa Paskal Delpeš u razgovoru sa zamenikom gradonačelnika istakla je važnost dobre saradnje Grada i Instituta, jer takve ustanove ne mogu da opstaju niti da se razvijaju ukoliko nisu duboko ukorenjene u sredinu gde se nalaze. Ona je takođe naglasila da je jedan od ciljeva te ustanove da se poveća prisutnost francuskog jezika u novosadskim osnovnim školama.

Novi Sad, 5. april 2011. godine