Читај ми

ПОСЕТА ФРАНЦУСКОМ ИНСТИТУТУ У НОВОМ САДУ

Заменик градоначелника Новог Сада мр Зоран Мандић посетио је Француски институт у Србији огранак у Новом Саду где га је дочекала директорка тог института госпођа Паскал Делпеш.

Француски институт у Новом Саду је огранак Француског института у Србији а његов основни циљ је да приближи француски језик и културу становницима Новог Сада и Војводине. Градска управа, свесна значаја таквог пројекта, реновирала је и дала на располагање Француском институту локал у самом срцу старог града где је почетком 2004. године отворена оаза француске културе.

Током радне посете Француском институту заменик градоначелника истакао је да сарадња Града и Француског института датира већ дужи низ година од његовог самог отварања.
- У последње три године са 400 хиљада динара помогли смо да се реконструише простор у којем се налази Француски институт, помогли смо дечији позоришни фестивал на француском језику и веома битна ствар је отварање одељења на француском и српском језику у гимназији „Јован Јовановић Змај“. Циљ нам је да се вишевековно пријатељство између Србије и Француске настави, а да се постојећа сарадња ојача и прошири - рекао је мр Зоран Мандић.

Директорка института госпођа Паскал Делпеш у разговору са замеником градоначелника истакла је важност добре сарадње Града и Института, јер такве установе не могу да опстају нити да се развијају уколико нису дубоко укорењене у средину где се налазе. Она је такође нагласила да је један од циљева те установе да се повећа присутност француског језика у новосадским основним школама.

Нови Сад, 5. април 2011. године