Čitaj mi

ZAVRŠETAK DOMA ZDRAVLJA NA ADICAMA POČETKOM NAREDNE GODINE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je objekat Doma zdravlјa ''Novi Sad'' u naselјu Adice koji je u završnoj fazi izgradnje. U objektu će biti smeštene sve službe Doma zdravlјa. Procene su da će pružati usluge za 17000 građana, a projektovan je da kapacitet bude za 30 posto veći, kako bi mogao da zadovolјi i buduće potrebe.

- Sad se već vidi kako će ovaj lepi objekat izgledati. Dobar je tempo realizacije investicije sa nedramatičnim kašnjenjem koje je opravdano, jer dobavlјači iz inostranstva zbog Korone nisu mogli da isporuče materijal na vreme. Ovo je ulaganje u zdravlјe građana, a Adice po prvi put dobijaju objekat kakav zaslužuju. Projekat je vredan 230 miliona dinara i sve se finansira iz budžeta Grada. U toku su finalni radovi prve faze, za neki dan počinje druga faza, što znači postavlјanje podova, instalacija, liftova, parterno uređenje, a predviđeni su solarni paneli i zeleni krov. Projekcija je da će u januaru 2022. godine sve biti završeno i tada će, nakon opremanja, ambulanta početi da radi. Cilј nam je da što pre završimo objekat na Limanu, koji se posle 40 godina rekonstruiše uz pomoć Vlade Republike Srbije, a taj posao vredan je preko 600 miliona dinara. Ove godine ugovaramo po žutom fidiku projektovanje i izgradnju objekta Doma zdravlјa na Vidovdanskom naselјu koji će biti sličan ovom. U narednoj nedelјi očekujemo da bude raspisan tender za izgradnju vrtića na Adicama, i to je naredna velika investicija u ovom naselјu – rekao je gradonačelnik Vučević. On je takođe naglasio da Grad pregovara sa Islamskom zajednicom oko razmene zemlјišta, kako bi se na Adicama gradila i osnovna škola kako je predviđeno po urbanističkim planovima. Vučević se zahvalio zdravstvenim radnicima na ukupnom angažmanu i podsetio na značaj vakcinacije.

- Disperzija punktova za vakcinaciju daje odlične rezultate. U Promenadi se vakcinisalo 3700 lјudi, a u Big-u preko 500 građana, dok je njih preko 4000 vakcinisano u prigradskim naselјima. Trenutno je u Novom Sadu 103 000 potpuno vakcinisanih građana i 35 500 koji su primili jednu dozu. Cilј je da se što pre dođe do 105 000 potpuno vaksinicanih, jer tada bi moglo doći do relaksacije mera. Kako je rekao ministar Lončar, 99 posto lјudi koji se leče u bolnicama nisu bili vakcinisani. Ovo je trka za lјudske živote, ali i za ekonomiju, za plate i penzije i vakcinacija mora da ide još brže – zaklјučio je Vučević. Kako je izjavio direktor Doma zdravlјa ''Novi Sad'' dr Veselin Bojat i izgradnja ovog objekta potvrđuje da je zdravstvo jedan od prioriteta Grada Novog Sada.

- Pripremamo i nabavku opreme i biće ovo reprezentativan objekat na koji ćemo biti ponosni, a na Limanu ćemo imati zdravstveni objekat najveće energetske efikasnosti – rekao je dr Bojat.

Novi Sad, 14. maj 2021. godine