Čitaj mi

URUČENI UGOVORI O REALIZACIJI REGIONALNOG STAMBENOG PROJEKTA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je zvaničnoj ceremoniji dodele ugovora iz drugog, četvrtog i petog talasa Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije.
Vrednost ova tri potprojekta iznosi 47,5 miliona evra i namenjeni su za stambeno zbrinjavanje izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zahvalјujući opredelјenim sredstvima, a u okviru drugog, četvrtog i petog potprojekta RSP-a, obezbeđeno je više od 2.000 trajnih i održivih stambenih rešenja namenjenih izbeglim licima sa teritorije 61 opštine i grada u Republici Srbiji. Tom prilkom, u prisustvu prvog potpredsednika Vlade i ministra spolјnih poslova, visokih predstavnika Delegacije EU u RS, ambasade SAD, donatora, CEB, UNHCR, OEBS, Komesarijata za izbeglice i migracije i drugih, gradonačelniku Milošu Vučeviću, kao i predstavnicima još 60 opština, uručen je Ugovor o sprovođenju tog projekta.

- Ugovor koji je danas potpisan veoma je važan za Novi Sad s obzirom na to da podrazumeva trajno rešavanje stambenog pitanja izbegličkih porodica na teritoriji grada. Kao i u većini gradova u zemlјi, imamo veliki broj izbeglica u Novom Sadu koje nemaju rešeno pitanje stanovanja. Poznato je da je Novi Sad devedesetih godina prošlog veka imao najveći priliv izbeglog stanovništva, naših sunarodnika sa prostora Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovaj program će omogućiti izgradnju 276 stambenih jedinica u Vetreniku do novembra 2017. godine, za socijalno ugrožene izbegličke porodice, a naša obaveza je obezbeđivanje zemlјišta za izgradnju tih stanova i njegovo komunalno opremanje. Mi smo već pripremili i predali aplikaciju za dalјe učestvovanje u narednim fazama programa, za izgradnju još 152 stana u Fotogu za istu namenu. Predstoji nam realizacija ovog velikog izazova, a mi ćemo sa punom odgovornošću pristupiti njegovoj realizaciji. Hvala svima koji učestvuju u ovom projektu - rekao je gradonačelnik Vučević.

Ugovore je svečano uručio ministar spolјnih poslova, prvi potpredsednik Vlade i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, a u prisustvu visokih predstavnika donatora RSP-a, međunarodnih organizacija i institucija Republike Srbije nadležnih za sprovođenje programa.

Na konferenciji su se pored gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića obratili i Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spolјnih poslova, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, Ambasador Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Republici Srbiji, Ambasador Majkl D. Kirbi, ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasador Mehmet Kemal Bozaj, ambasada Republike Turske, Stefan Selen, zamenika direktora Generalnog direktorata za zajmove i društveni razvoj Razvojne banke Saveta Evrope, Hans Fridrih Šoder, šef Predstavništva UNHCR za Srbiju, Majkl Ujehara, vršilac dužnosti šefa Misije OEBS u Srbiji i Goran Kvrgić, direktor Jedinice za upravlјanje projektom Istraživanje i razvoj d.o.o. Beograd.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilј da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 lјudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 lјudi. Regionalni stambeni program nadovezuje se na dosadašnje zajedničke napore partnerskih zemalјa i međunarodne zajednice, a potvrđuje opredelјenost zemalјa da privedu kraju regionalnu raselјenost pružajući trajna stambena rešenja. U tu svrhu, uz podršku Evropske komisije, Vlade Sjedinjenih Američkih Država, UNHCR-a, OEBS-a i ostalih donatora, uspostavlјen je Fond regionalnog stambenog programa za sredstva donatorske zajednice. Fondom upravlјa Razvojna banka Saveta Evrope (CEB). 

Novi Sad, 31. oktobar 2015. godine