Čitaj mi

U NOVOM SADU OTVORENA PRVA IKT KLASTER AKADEMIJA

Prva IKT klaster akademija svečano je otvorena u zgradi Poslovnog inkubatora u Novom Sadu. Polaznici Akademije informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) će kroz obuku, specijalizovane kurseve i praktičan rad, sticati znanja i veštine koje će im omogućiti da lakše dođu do posla. Po završenoj šestomesečnoj obuci, polaznici će stažirati u firmama - članicama Vojvođanskog IKT klastera. Kompanije Prokomsoft, ComData, Execom, Intens, Vega IT sourcing, RT-RK, M&I systems, Prozone, Tajfun Hil i TIAC omogućiće mladima da kroz rad sa mentorima steknu nova iskustva i stečena znanja primene u praksi.

- Nadamo se da će Akdemija biti podjednako uspešan poduhvat kao i Poslovni inkubator koji je od nastanka do danas izrastao u preduzetnički ekosistem u kojem su realizovane brojne inovoativne ideje, a mladi stručnjaci su, uz podršku, pokretali sopstveni biznis. Jako je važno što je Poslovni inkubator postao samoodrživ u izuzetno teškim i složenim ekonomskim prilikama. Na ovakvim primerima vidi se dobra veza lokalne zajednice, Univerziteta i međunarodnih institucija, u ovom slučaju USAID-a, koja kao sinergično delovanje daje dobre rezultate – istakla je šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada Marijana Dukić Mijatović i poželela mnogo uspeha polaznicima Akademije.

- U uslovima velike nezaposlenosti veoma je važno da preduzeća koja traže nove zaposlene mogu lako da pronađu one sa odgovarajućim kvalifikacijama - rekla je direktorka Kancelarije za ekonomski razvoj USAID-a Suzan Kutor i dodala da USAID podstiče saradnju naučno-obrazovne i poslovne zajednice kako bi stimulisao transfer znanja i primenu inovacija u poslovanju.

Prema rečima direktora Vojvođanskog IKT klastera Milana Šolaje nedostatak IT kadrova globalni je problem.

- Naš odgovor na ovaj izazov je Akademija čiji su nastavni plan i program prilagođeni potrebama IT kompanija. Znamo koje profile stručnjaka kompanije traže i znamo kako da, za kratko vreme, poslodavcima obezbedimo kvalitetne i kompetentne saradnike - izjavio je Milan Šolaja.

Predviđeno je da se prva generacija od 40 polaznika Akademije, u periodu od aprila do oktobra 2014. godine, osposobi za uspešan rad na poslovima za kojima trenutno postoji najveća tražnja u Vojvodini: administrator baza podataka, veb developer, developer za mobilne aplikacije i front-end developer. Projekat IKT klaster akademije, uz finansijsku pomoć USAID-a, sprovodi Vojvođanski IKT klaster.

Novi Sad, 28. mart 2014. godine