Čitaj mi

SLOVENAČKA DELEGACIJA NA POSLOVNOJ KONFERENCIJI U NOVOM SADU

Poslovna konferencija u okviru manifestacije ''Dani slovenačke kulture, privrede i turizma'' održana je u svečanoj sali Gradske kuće. Delegaciju iz Slovenije pozdravio je šef Kabineta gradonačelnika Aleksandar Petrović, a u ime gostiju obratio se savetnik ministra za dijasporu Vlade Republike Slovenije Marjan Cukrov.

- Ako su predstavnici neke zemlje često bili gosti našeg grada u protekle tri godine, onda su to predstavnici Slovenije, od ambasadora preko predstavnika raznih firmi, sve do kulturnih i sportskih poslenika, što samo govori u prilog sjajnoj saradnji u svim sferama društvenog života na relaciji Novi Sad – Republika Slovenija. Dokaz tome je i današnja poseta i učestvovanje na manifestaciji ''Dani slovenačke kulture, privrede i turizma'', u zajedničkoj organizaciji Grada Novog Sada i udruženja Slovenaca ''Kredarica'' iz Novog Sada – rekao je Aleksandar Petrović.

Prema rečima Marjana Cukrova međunarodna integracija lokalnog preduzetništva je od izuzetne važnosti.

- Mi ćemo podržati inicijative te vrste u cilju intenziviranja privredne saradnje, ali i turističke i kulturne – istakao je Cukrov.

U radu konferencije, između ostalih, učestvovali su član Gradskog veća za privredu mr Goran Sečujski, predstavnici Regionalne privredne komore Novi Sad, Slovenačkog poslovnog kluba, udruženja ''Futoški kupus'', Društva pčelara ''Jovan Živanović'' iz Novog Sada, kao i turističkih organizacija Novog Sada i Celja.

- Osnovni ciljevi gradske uprave su povećanje zaposlenosti i razvoj privrede. Nastojimo da privučemo nove investitore i pružimo podršku postojećim kompanijama, kao i da domaće kompanije povežemo sa privrednicima iz celog sveta – naglasio je Sečujski.

Teme poslovne konferncije bile su spoljnotrgovinska razmena, iskustva slovenačkih kompanija u Srbiji, plasman i zaštita proizvoda sa oznakom geografskog porekla, uloga evropskih fondova u razvoju turizma i druge.

Novi Sad, 29. maj 2015. godine