Čitaj mi

PROSLAVA 9. NOVEMBRA - DANA OSLOBOĐENJA NOVOG SADA

Ove godine navršava se 95 godina od oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu. Tim povodom, u subotu, 9. novembra biće organizovana proslava kojom se obeležava taj važan datum. U Gradskoj kući održana je konferencija za novinare na kojoj je članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić zajedno sa članovima Organizacionog odbora za svečano obeležavanje 9. novembra 1918. godine najavila program kojim se proslavlja Dan oslobođenja Novog Sada.

- Tog 9. novembra 1918. godine Novi Sad je prvi put u svojoj istoriji postao slobodan grad. Na 95. godišnjicu ovog istorijskog događaja, pokrenuta je inicijativa da se na Beogradsku kapiju vrati spomen ploča oslobodiocima, koju su 1941. godine skinule i uništile ustaše - izjavila je Milanka Brkić i pozvala građane da se okupe kod Beogradske kapije i prisustvuju manifestaciji.

Član Organizacionog odbora dr Drago Njegovan istakao je da pored vraćanja spomen ploče oslobodiocima, Grad nastoji da obnovi i Rusko groblje na Trandžamentu, kao i Francusko vojno groblje, koje je godinama zapostavljeno, jer je obnavljanje i očuvanje kulturnog dobra važno za Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture.

Program počinje u 8.00 časova liturgijom i osvećenjem kapele u zgradi Prve brigade Kopnene vojske u Komandi Garnizona Novi Sad, a u porti Uspenske crkve u 10.00 časova biće položeni venci na Spomen krst palim borcima 1912-1918. godine. U isto vreme u Petrovaradinu, od Beogradske kapije do škole „Jovan Dučić“ i ispod Varadinskog mosta, na sremskoj strani grada biće održan vojno-tehnički zbor u kome će učestovati nekoliko stotina pripadnika Vojske Srbije, Garde, Prve brigade Kopnene vojske i Ratne flotile, kao i mnogobrojna kulturno - umetnička društava. Takođe biće izložena vozila i oprema Vojske Srbije, kao i tri broda Rečne flotile.

Centralna svečanost počinje u 13.00 časova kod Beogradske kapije. Tom prilikom prisutnima će se obratiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i drugi zvaničnici, a na Beogradsku kapiju biće vraćena i osvećena replika spomen ploče oslobodiocima. U programu će nastupiti Vojni orkestar, a novosadski glumci podsetiće prisutne na govore Jaše Tomića, dr Ignjata Pavlasa i majora Vojislava Bugarskog. Po završetku svečanosti, marševska kolona koju će predvoditi konjanik u uniformi Srpske Vojske iz Prvog svetskog rata, zatim ešalon vojnika, ešalon Garde Vojske Srbije, Vojni orkestar Garde i tri ešalona Prve brigade Kopnene vojske proći će kroz Beogradsku kapiju i preko Varadinskog mosta doći do Doma Vojske na Beogradskom keju, gde će počasna četa Garde Vojske Srbije održati egzercir. Program obeležavanja 9. novembra će se završiti ručkom u Domu vojske, gde su građani pozvani na vojnički pasulj.

Zbog održavanja ove svečane manifestacije saobraćaj će biti obustavljen od 9,00 do15,00 časova, u ulicama Preradovićevoj i Beogradskoj, od Dunavske divizije do Trga Vladike Nikolaja u Petrovaradinu. Varadinski most biće zatvoren u intervalu prolaska Ešalona Vojske Srbije i Garde, a Beogradski kej od 12,00 do 15,30 časova.

Novi Sad, 6. novembar 2013. godine