Čitaj mi

PROLAZ U CENTRU NOVOG SADA PONEO IME MILANA MLADENOVIĆA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je proglašenju naziva prolaza „Milan Mladenović“ u Zmaj Jovinoj ulici br. 22 u Novom Sadu. Komisija za nazive delova naseljenih mesta Grada Novog Sada donela je Odluku u julu 2015. godine da na 21. godišnjicu smrti Milana Mladenovića, jednog od najuticajnijih rok muzičara sa ovih prostora, prolaz u Novom Sadu dobije njegovo ime.

- Mnogo je razloga zašto je u Novom Sadu prolaz u samom centru grada poneo ime jednog od najpoznatijih eks-jugoslvenskih rok muzičara Milana Mladenovića. On je dobar deo svoje karijere vezao za Novi Sad, i u Studiju ''M'' snimao neke od najpoznatijih pesama. Milan Mladenović predstavlja sinonim za povezivanje gradova sa prostora bivše Jugoslavije, a Novi Sad, kao bastion urbane kulture, kao kandidat za Evropsku prestonicu kulture, za Omladinsku prestonicu Evrope, i kao sedište najpoznatijih i najprestižnijih kulturnih dešavanja od ''NS Koncerta godine'' do festivala ''Exit'', sa punim pravom je doneo odluku da ovaj prolaz nosi ime Milana Mladenovića – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima predstavnika ''NS Koncerta godine'' Slobodana Škrbića inicijativa da neka lokacija u Novom Sadu ponese ime Milana Mladenovića podneta je još 2008. godine od strane Zorana Kostića Caneta i ''NS Koncerta godine''.

- Najznačajnije je da se radi o nekoj vrsti institucionalnog priznanja da posao nas rokenrol muzičara, autora, umetnika i novinara nije uzaludan i da ne predstavlja potkulturu i podzemlje, iako muzika potiče iz podruma i garaža, već da predstavljamo deo kulturnog establišmenta i miljea – rekao je Slobodan Boba Škrbić.

Prilikom zvaničnog proglašenja imena prolaza ''Milan Mladenović'' prisutnima se obratio i direktor festivala ''Exit'' Dušan Kovačević koji je istakao da je misija Festivala da mladima predstavi delo Milana Mladenovića i najavio iznenađenja u tom smislu već na sledećem ’’Exit-u’’.

Novi Sad, 5. novembar 2015. godine