Čitaj mi

POSETA PRENOĆIŠTU ZA BESKUĆNIKE I BESKUĆNICE

Šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović zajedno je sa direktorom Centra za socijalni rad Nenadom Draškovićem obišao Prihvatnu stanicu-Dnevni boravak za beskućnike u Novom Sadu, dva montažna objekta za muškarce u neposrednoj blizini Centra za socijalni rad, Zmaj Ognjena Vuka 13 i prostor namenjen prenoćištu za žene u Temerinskoj ulici br. 6. U navedenim objektima obezbeđeno je 28 mesta za muškarce i 7 mesta za žene, a zbrinjavaju se punoletna lica na taj način što im se pruža noćenje, suvi obrok i topli napitak. Prenoćište radi šest meseci tokom kalendarske godine u zimskom periodu. 

-Grad Novi Sad sprovodi odgovornu socijalnu politiku prema svim građanima, a u prethodna 24 časa smo u to i uverili, posetivši objekte za smeštaj beskućnika. Posetom lokacija gde su smešteni beskućnici, pokazali smo da Grad Novi Sad raspolaže sa dovolјnim brojem ležaja za smeštaj i prenoćište osoba kojima je on neophodan –rekao je Aleksandar Petrović.

Dnevni boravak za beskućnike u Novom Sadu, nalazi se na Bulevaru kralјa Petra I, a uslugama prihvatne stanice i dnevnog boravka za beskućnike obuhvaćena su egzistencijalno ugrožena odrasla i starija lica na teritoriji grada Novog Sada. Dnevni boravak otvoren je svakim danom od 7 do 18 časova, a vikendom i državnim praznicima od 7 do 17 časova i može da zbrine do 40 osoba. U Prihvatnu stanicu i dnevni boravak za beskućnike korisnici dolaze na ličnu inicijativu, na inicijativu Centra za socijalni rad, dojavom građana, intervencijom zdravstvene ustanove i intervencijom policijske uprave. U sklopu Prihvatne stanice i dnevnog boravka za beskućnike pružaju se mnogobrojne usluge, kao što su pomoć u ostvarivanju određenih prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, upućivanje na lečenje, prevoz do ustanove zdravstvene zaštite ili u Prihvatilište, lična higijena, obezbeđivanje veša i polovne garderobe i obuće, ishrana i organizovanje slobodnog vremena korisnika.

Sva lica kojima je potreban smeštaj mogu se lično obratiti Centru za socijalni rad ili Prihvatnoj stanici pri Gerontološkom centru  „Novi Sad“  koji se nalazi na Bulevaru kralјa Petra I broj 28 c .

Novi Sad, 4. januar 2016. godine