Čitaj mi

POSETA AMBASADORA AUSTRIJE NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Svečanoj sali Gradske kuće ambasadora Austrije u Srbiji Nј. E. Johanesa Ajgnera.

Gradonačelnik Vučević je ambasadoru poželeo srdačnu dobrodošlicu i istakao da Novi Sad ima razvijene odnose i čvrste veze sa Austrijom, kao i sa mnogim drugim zemlјama, o čemu svedoče brojne posete ambasadora gradu. On je naglasio važnost međunarodne saradnje, jer pored delovanja u lokalnim i nacionalnim okvirima, internacionalna saradnja mora postojati kako bi se jedna lokalna samouprava modernizovala i privredno i kulturno razvijala.

Ambasador Austrije u Srbiji Nј. E. Johanes Ajgner rekao je da treba podsticati konstantnu razmenu u oblasti obrazovanja, sporta i kulture, ali i da je privredna i ekonomska saradnja veoma značajna i da se ona ogleda u umrežavanju privrednika iz Srbije i Austrije, kao i u saradnji kompanija iz dve zemlјe na sajmovima i drugim manifestacijama.

Gradonačelnik Vučević je upoznao amasadora sa kandidaturom Grada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine za šta je ovog meseca predata aplikacija, kao i sa ulaskom Novog Sada u uži izbor od pet gradova za dobijanje titule Omladinska prestonica Evrope 2018. godine. 

Sagovornici su posebno istakli kao važnu, temu vezanu za Petrovaradinsku tvrđavu. Tom prilikom, gradonačelnik je naglasio da je važna podrška i aktivno učešće gradova iz Austrije, odnosno njihovo povezivanje sa Novim Sadom, u cilјu kreiranja plana za očuvanje, revitalizaciju i komercijalizaciju tvrđave, a sve uoči priprema vezanih za obeležavanje tri veka od bitke na Vezircu, sledeće godine.

Novi Sad, 29. oktobar 2015. godine