Čitaj mi

POČELA TREĆA NACIONALNA KONFERENCIJA O BEZBEDNOSTI DECE U SAOBRAĆAJU

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić prisustvovao je trećoj  Nacionalnoj konferenciji o bezbednosti dece kao putnika u saobraćaju koju organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa Gradom Novim Sadom. Cilј konferencije je razmena iskustava i prakse, kao i uspostavlјanje bolјe koordinacije rada, svih klјučnih subjekata kako bi se smanjio broj stradale dece u saobraćaju.

-Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, Grad Novi Sad je prepoznao značaj edukacije za sve učesnike, a posebno za najranjivije kategorije, svestan činjenice da je broj vozila izuzetno uvećan. To je jedan od osnovnih preduslova za dostizanje višeg nivoa saobraćajne kulture i veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju i predstavlјa najefikasniji način prevencije. U skladu sa tim Grad Novi Sad, zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja redovno realizuje projekte namenjene različitim cilјnim grupama, počev od predškolskog i školskog uzrasta, kako bi se svi oni uklјučili u preventivne aktivnosti i naučili da se bezbedno ponašaju u saobraćaju- rekao je Aleksandar Kravić.

Organizator konferencije Marijana Jovanović je podsetila na to da je Novi Sad prva lokalna samouprava koja je oformila Kancelariju za dečija auto sedišta i koja može da se pohvali uspešnim radom.

-Svake poslednje nedelјe u mesecu za Novosađane organizujemo besplatan pregled dečijih auto sedišta. Takođe, u saradnji sa Domom zdravlјa Novi Sad, redovno održavamo predavanja u  sklopu Škole za trudnice i svim budućim roditelјima dajemo mogućnost da se prijave i dobiju besplatna auto sedišta, koja nakon korištenja vraćaju. Ove godine smo u saradnji sa Gradskom upravom za saobraćaj i puteve podelili besplatna auto sedišta namenjena starijoj deci. Novi Sad je jedino mesto u Srbiji gde postoje četiri taksi udruženja kojima je Agencija za bezbednost u saobraćaju donirala auto sedišta- rekla je Marijana Jovanović i dodala da će takav primer od danas slediti i Zrenjanin.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Duško Pešić je naglasio da cilј kojem Srbija teži tome da ne bude stradale dece u saobraćajnim nezgodama.

-U toku je izrada Nacionalne strategije za bezbednost saobraćaja, a do kraja godine imaćemo Nacrt ove strategije. Da bi smo bili uspešni u našoj nameri neophodna je koordinacija i edukacija svih relevantnih institucija i organizacija i adekvatna obuka policijskih službenika. Zahvalјujući ministru unutrašnjih poslava Aleksandru Vulinu, Agencija je jedan od nosilaca projekta izrade nacionalne strategije. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u toku 2021. godine podržalo aktivnosti usmerene ka povećanju upotrebe dečijih auto-sedišta, kroz obuku 1600 policijskih službenika iz 27 policijskih uprava. Nije ideja da saobraćajna policija samo zaustavlјa i kažnjava vozače, nego da približimo značaj upotrebe sigurnosnih pojaseva i dečjih auto sedišta u cilјu prevencije saobraćajnih povreda- rekao je Duško Pešić.

Na konferenciji je uručena i ovogodišnja nagrada „Najsigurniji zagrlјaj“ koja je dodelјena ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu zato što je prepoznao pojačanu kontrolu upotrebe dečijih auto-sedišta kao jednu od klјučnih aktivnosti koja doprinosi smanjenju stradanja dece kao putnika u saobraćaju. U ime dobitnika nagradu je primio načelnik Uprave saobraćajne policije MUP Srbije Slaviša Lakićević. Takođe, poklonjena auto sedišta Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, porodilištu u Novom Sadu i Taksi udruženju „Alo“ iz Zrenjanina.

Novi Sad, 30. novembar 2021. godine