Čitaj mi

OTVORENA FUTOŠKA KUPUSIJADA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević svečano je otvorio 16. Futošku kupusijadu u okviru koje se održavaju „Šesti susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije“ i prvi Festival  "Terra Madre Srbije" Slow Food pokreta.

- Veoma mi je drago što se ova manifestacija organizuje u Futogu, jer je baš tu sedište prvog vojvođanskog proizvoda koji je dobio oznaku geografskog porekla – Futoškog kupusa. Pored toga što ima takmičarski karakter, Kupusijada na pravi način predstavlja autohtonu sortu kupusa koji je i brend Futoga i Srbije. Tu dolaze do izražaja naša kultura, identitet, turistički i privredni potencijal,  jer Futoška kupusijada afirmiše domaćinski odnos prema privredi, kao i tradiciju, lokalne običaje i očuvanje naše kulturne baštine. Zato Grad Novi Sad prepoznaje njen značaj i kontinuirano je podržava.– izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević i izrazio posebno zadovoljstvo što je među prisutnima na otvaranju manifestacije izrazito mnogo dece, koja su učestvovala i u organizaciji i koja su posetioci Kupusijade.

Manifestacija Futoška kupusijada organizuje se jednom godišnje, poslednjeg vikenda u oktobru. Pravo na učešće u manifestaciji imaju svi proizvođači i prerađivači originalnog futoškog kupusa, kao i poštovaoci tradicije i običaja mesta Futoga i ljubitelji jela od futoškog svežeg i kiselog kupusa. Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se predstavljaju razne vrste hibridnih sorti kupusa, ova manifestacija posvećena je isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

16. Futoška kupusijada održava se 30. i  31. oktobra, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, a u organizaciji Mesne zajednice „Futog“, KC “Mladost”, Udruženja „Futoški kupus“, Poljoprivredne škole sa Domom učenika i osnovnih škola „Miroslav Antić“ i „Desanka Maksimović“.

Novi Sad, 31. oktobar 2015. godine