Čitaj mi

OTVOREN 15. NOVOSADSKI DŽEZ FESTIVAL

Članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić otvorila je 15. Novosadski džez festival, koji se, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada održava od 6. do 9. novembra u Srpskom narodnom pozorištu.

- Već punih 15 godina Novi Sad i Novosađani pokazuju da su dostojni domaćini vrsnim muzičarima koje smo imali priliku da čujemo u našem gradu, zahvaljujuću upravo ovom Festivalu. Ono po čemu su Novi Sad i džez slični jeste sloboda, jer je džez na prvom mestu izraz umetničkog nadahnuća, a Novi Sad je grad u kom je sloboda, pa i sloboda umetničkog izražavanja uvek bila visoko vrednovana i negovana - izjavila je Milanka Brkić i proglasila Festival otvorenim.

U ime umetnika iz sveta džeza, na otvaranju je govorio Mihailo Miša Blam, džez muzičar, kompozitor, aranžer, prijatelj Festivala od njegovog nastanka,  umetnik koji sa Redakcijom muzičkog programa Kulturnog centra  neprekidno sarađuje preko 30 godina.

Posebnost Novosadskog džez festivala se ogleda u prezentovanju, prvenstveno autorske muzike. Festival ima internacionalni karakter i u proteklih četrnaest godina u glavnom koncertnom programu nastupali su ansambli i muzičari iz mnogih evropskih zemalja, kao i iz Sjedinjenih američkih država, a festivalskoj publici predstavili su se i gotovo svi vrhunski džez muzičari sa našeg podneblja, koji su rado viđeni i na mnogim džez scenama u Evropi i svetu.

Novi Sad, 7. novembar 2013. godine