Čitaj mi

ODRŽANE PRIREDBA I IZLOŽBA RADOVA SA KONKURSA "ŠTA TREBA DA JEDEMO, KAKO I ZAŠTO" I NAGRAĐENI NAJBOLjI AUTORI

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat prisustvovao je svečanoj priredbi koju u okviru zdravstveno-promotivne kampanje "Oktobar, mesec pravilne ishrane" organizuju Institut za javno zdravlje Vojvodine i Uprava za zdravstvo Grada Novog Sada.

Tom prilikom u Svečanoj sali Gradske kuće bili su izloženi crteži koji su pristigli na konkurs "Šta treba da jedemo, kako i zašto", a autorima najuspešnijih likovnih i literarnih radova dodeljene su nagrade.

- Ovo je jedan od najlepših događaja u Gradskoj kući. Akciju "Oktobar, mesec pravilne ishrane" podržava gradonačelnik Miloš Vučević, a finansira Gradska uprava za zdravstvo. Akcija je od izuzetne važnosti i za naš grad i za našu državu, jer je problem sa nepravilnom ishranom sve teži. Deca se hrane po restoranima brze hrane, a to ne zadovoljava njihove potrebe. Zato je oktobar posvećen tome da deca uče o pravilnoj ishrani, koliko im je obroka potrebno i šta sve oni treba da sadrže. S obzirom na to da od ishrane zavisi zdravlje, možemo slobodno reći da je akcija od velikog značaja za budućnost naše zemlje – istakao je prof. dr Zoltan Horvat.

Nacionalna zdravstveno-promotivna kampanja "Oktobar, mesec pravilne ishrane" realizuje se na teritoriji Republike Srbije od 2001. godine, sa ciljem informisanja najšire populacije, a posebno dece i mladih, kao i sticanja znanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani.

Tokom oktobra u okviru akcije u Novom Sadu pripremljena su štampana zdravstveno-vaspitna sredstva: edukativni plakat namenjen deci “Voda za zdravlje”, koji na jednostavan i slikovit način pomaže deci da nauče o značaju dovoljnog unosa tečnosti, prvenstveno vode, za normalan rast, razvoj i funkcionisanje organizma, kao i vežbanka “Moja bojanka o ishrani” koja kroz igru i rešavanje jednostavnih zadataka omogućava aktivno učenje na temu pravilne ishrane.

Svake godine se organizuje i edukacija prosvetnih radnika i stručnih saradnika iz novosadskih osnovnih škola i Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” Novi Sad. Ovoga puta tema je bila “Unos tečnosti i zdravlje”. U saradnji sa studentima i nastavnicima Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu organizovane su dve demonstracije pripreme obroka po principima pravilne ishrane, u jednoj osnovnoj školi i jednom novosadskom vrtiću.

Novi Sad, 6. novembar 2013. godine