Čitaj mi

OBELEŽEN DAN 1. BRIGADE KOPNENE VOJSKE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanosti povodom obeležavanja Dana 1. brigade kopnene vojske koja je održana danas u kasarni Jugovićevo. Ovaj dan se obeležava kao sećanje na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad.

- Današnja proslava Dana prve kopnene brigade predstavlja svojevrsnu uvertiru za proslavu Dana oslobođenja Novog Sada koju ćemo upriličiti sutra, 9. novembra. Taj datum predstavlja zajednički praznik Grada Novog Sada i Vojske Srbije, odnosno Prve kopnene brigade čija se komanda nalazi u Novom Sadu. Danas smo imali priliku, da na Mitrovdan prisustvujemo jednom lepom svečanom događaju uz tradicionalni defile vojske u kasarni „Jugovićevo“, a ono što posebno raduje jeste prisustvo predstavnika institucija države, lokalnih samouprava, verskih organizacija, kulturnih poslenika i mnogih drugih koji su svojim prisustvom poslali snažnu poruku jedinstva, a vojska da je uvek uz svoj narod – rekao je gradonačelnik i povodom Dana 1. brigade Kopnene vojske svim pripadnicima jedinice uputio srdačne čestitke.

Brigadni general Stojan Batinić rekao je obraćajući se prisutnima da će i u narednom periodu vojska pružati neophodnu podršku građanima i lokalnoj samoupravi i ukazao na to da je ta jedinica kvalitetnom organizacijom rada i profesionalnim odnosom prema zadacima postigla značajne rezultate.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Južno-bačkog upravnog okruga, lokalnih samouprava, kao i mnogobrojni predstavnici Vojske Srbije. Prvu brigadu  Kopnene vojske čine pešadijske, oklopno-mehanizovane, artiljerijske i artiljerijsko-raketne jedinice protivvazduhoplovne odbrane kao i inžinjerijske, logističke i jedinica veze. Komanda Prve brigade Kopnene vojske se nalazi u Novom Sadu, a jedinice su stacionirane u Bačkoj Topoli, Sremskoj Mitrovici, Pančevu i Novom Sadu.

Novi Sad, 8. novembar 2013. godine