Čitaj mi

NOVI SAD PROSLAVIO 1. FEBRUAR

Povodom obeležavanja 1. februara Dana Grada Novog Sada upriličena je Svečana akdemija u Srpskom narodnom pozorištu u okviru koje je gradonačelnik Miloš Vučević uručio Februarsku nagradu prof. dr Đorđu Petroviću.
- U poslednja tri veka, Novi Sad je bio svedok, a ponekad i učesnik svih važnijih istorijskih dešavanja na ovim prostorima. Međutim, najveće bogatstvo ovog grada uvek su bili njegovi građani. Teško je i nezahvalano nabrajati  sve pojedince koji su svojim radom povećali kvalitet života u našem gradu. Svi oni su doprineli da i posle svih prohujalih vekova  naš Novi Sad odiše mladošću, svežinom i vitalnošću. U to ime upućujem najiskrenije čestitke ovogodišnjem dobitniku Februarske nagarde prof. dr Đorđu Petroviću i zahvalјujem mu se na trudu da Novi Sad bude još bolјe mesto za život - istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Zahvalivši se na važnom priznanju koje, kako je ocenio, nosi i veliku odgovornost, prof. dr Đorđe Petrović rekao je da će novčani deo nagrade pokloniti zajednici „Zemlјa živih“ za resocijalizaciju lečenih zavisnika.

Na Svečanoj akademiji prikazan je film o životu prof. dr Đorđa Petrovića, nastupili su Kulturno umetničko društvo "Svetozar Marković", multinstrumentalista Slobodan Trkulјa i grupa "Garavi sokak".

Proslavi 1. februara prisustvovale su delegacije Noriča, Budve, Temišvara, Nižnjeg Novgoroda, Banja Luke, Pečuja, Kranja, Foče, Tivta, Lublina, Ohrida, a Novi Sad je tim povodom posetio predsednik opštine Štrbce kao i brojni gradonačelnici i predstavnici gradova i opština Srbije.

Svoj doprinos slavlјeničkoj atmosferi dala su i javna i javno komunalna preduzeća u Novom Sadu. Za građane Novog Sada rođene 1. februara gradski i prigradski prevoz je bio besplatan, nije se naplaćivao parking kao ni korišćenje klizališta i bazena na SPENS-u i klizališta na Štrandu. Pored ostalih povlastica i programa za građane od strane gradskih preduzeća, JKP "Vodovod i kanalizacija" besplatno je čistilo septičke jame, JKP "Put" je pojačano radio na sanaciji udarnih rupa na saobraćajnicama širom grada, a JKP "Tržnica" je građanima delila jabuke.

Novi Sad obeležava Dan grada u znak sećanja na 1. februar 1748. godine kada je, ukazom austrougarske carice Marije Terezije, dobio status slobodnog kralјevskog grada.

Novi Sad, 1. februar 2013. godine