Čitaj mi

PREDSTAVLJEN PROJEKAT "PROCENA RIZIKA I ZAŠTITA KVALITETA PIJAĆE VODE U NOVOM SADU"

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić prisustvovao je prezentaciji projekta "Procena rizika i zaštita kvaliteta pijaće vode u Novom Sadu" na Fakultetu tehničkih nauka. Taj projekat podržan je od strane NATO Odeljenja za javnu diplomatiju iz programa: Nauka za mir i bezbednost.

- Važan deo ekološke politike odnosi se upravo na zaštitu kvaliteta pijaće vode, ali i pravilnog tretmana otpadnih voda. Novi Sad je za kratko vreme duplirao broj stanovnika, što je dovelo do toga da komunalni sistem ne može da zadovolji narastajuće potrebe, tako da je unapređivanje komunalne infrastrukture jedan od najvažnijih, ali i najsloženijih zadataka. Uveren sam da će rezultati ovog projekta doprineti boljem sagledavanju ukupne situacije kada je reč o kvalitetu pijaće vode u Novom Sadu, kao i preduzimanju neophodnih mera za uspostavljanje najviših standarda u toj oblasti – naglasio je gradonačelnik Pavličić.

Nosilac projekta je Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, a naučno-istraživačke aktivnosti će biti realizovane u saradnji sa Institutom za analitičku hemiju Slovačkog Tehnološkog Univerziteta u Bratislavi. Krajnji korisnik rezultata Projekta je JKP ,,Vodovod i kanalizacija’’ Novi Sad. Prema rečima prof. dr Mirjane Vojinović projekat će trajati oko tri godine i u tom periodu biće testiran sistem za rano otkrivanje otrovnih supstanci na izvorištima vode.

Novi Sad, 2. jun 2011. godine