Čitaj mi

POBOLJŠANJE ZAPOSLENOSTI ROMA U AP VOJVODINI

Članica Gradskog veća za socijalnu i dečju zaštitu prof. dr Sanja Stojanović učestvovala je na tribini povodom projekta "Poboljšanje zaposlenosti Roma u AP Vojvodini" podržanog od strane Evropske unije, koji realizuje Kancelarija za inkluziju Roma APV, uz partnersku podršku Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.
Cilj Projekta je poboljšanje socijalne i materijalne pozicije Roma na teritoriji APV, kao i njihovog zapošljavanja, samozapošljavanja i obučavanja, u skladu sa evropskim standardima.

- Problem nezaposlenosti je generalno problem u socijalnoj zajednici a izuzetno je kompleksan u određenim kategorijama kao što je romska populacija. Prvi korak ka zapošljavanju je uključivanje u obrazovni program, jer su za zapošljavanje neophodane određene kvalifikacije. Integracija u sistem obrazovanja, dosta zavisi od socijalne zaštite i brige o deci. Grad izdvaja značajna sredstva za romsku decu predškolskog uzrasta, a reč je o redovnoj vakcinaciji koju sprovodi zdravsto i socijalna zaštita. Takođe izdvajaju se sredstva za nabavku udžbenika za osnovnu školu socijalno ugoženima, kao i za besplatne užine u školi i prevoz. Pored toga postoji i nagradna politika, odnosno oni koji pokažu bolji uspeh u školi i koji redovno pohađaju nastavu, dobijaju i letovanje o trošku Grada. - naglasila je prof. dr Sanja Stojanović.

Na tribini su takođe učestvovali direktor Kancelarije za inkluziju Roma APV Duško Jovanović, načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Vera Grkavac, predstavnik Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i pripadnici romske nacionalnosti.

Nakon završene obuke, koju predviđa Projekat, polaznici kursa će dobiti akreditovane sertifikate za obavljanje stečenog zanimanja. Obuke će biti dizajnirane prema konsultacijama sa lokalnim kancelarijama Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i na osnovu liste traženih poslova u izabranim opštinama na terotoriji AP Vojvodine. Očekivani rezultati projekta su poboljšana zaposlenost Roma na tržištu rada u 20 opština u AP Vojvodini putem treninga za određena zanimanja, kao i najmanje 20 romskih predstavnika koji su otvorili nove kompanije.

Novi Sad, 12. maj 2011. godine