Čitaj mi

FILM O PROBLEMU TRGOVINE LJUDIMA 'SESTRE' PREMIJERNO PRIKAZAN U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić prisustvovao je premijeri filma o problemu trgovine ljudima 'Sestre' kojim Republika Srbija podržava svetsku preventivnu kampanju Ujedinjenih Nacija u borbi protiv trgovine ljudima pod nazivom 'Blue Heart Against Human Trafficking'.

- Tema koja nas je večeras okupila zaista zaslužuje da joj se država najozbiljnije posveti. Trgovina ljudima, i drugi načini ugrožavanja ljudskog života nemaju mesta u savremenom, socijalno osvešćenom i zakonski uređenom društvu baziranom na vladavini ljudskih prava. Nažalost takve pojave i dalje su prisutne, i na nama je da se svim raspoloživim sredstvima protiv njih borimo. Podizanje svesti i upoznavnje javnosti sa tom problematikom je nezaobilazan i važan deo rešavanja samog problema – rekao je gradonačelnik Pavličić.

Reditelj filma 'Sestre' je Vladimir Paskaljević, a scenaristi Milena Marković i Bojana Maljević, koja je i producent filma. Premijeri su takođe prisustvovali predstavnici pokrajinske vlasti, pravosuđa, policije, Crvenog krsta, centra za socijalni rad kao i predstavnici tima koji je realizovao film.

-Igrana forma omogućava da saznamo kroz šta prolazi žrtva trgovine ljudima. Trgovina ljudima je najgrublje kršenje ljudskih prava- istakla je Bojana Maljević i dodala da je film "Sestre" realizovan uz pomoć Vlade Republike Srbije i donacije Evropske Unije.

Novi Sad, 9. maj 2011. godine