Čitaj mi

NOVOM SADU ODOBRENA SREDSTVA ZA E-UPRAVU

Ugovor između Grada Novog Sada i Evropske delegacije za realizaciju projekta E - uprave potpisan je danas. Grad Novi Sad je i u drugom pozivu koji je raspisala Evropska delegacija iz programa Exchange 3 koji sprovodi SKGO, obezbedio finansijsku podršku za projekat čija je vrednost oko 20.000.000 dinara. Informaciono - komunikacione tehnologije za lokalnu samoupravu predstavlju šansu da se približi građanima i da uveća kvalitet svojih usluga, da poveća efikasnost i smanji troškove u javnom sektoru, stimuliše uvođenje novih i poboljšanje postojećih servisa.

Cilj projekta je da se definišu i realizuju neophodni preduslovi za uspostavljanje E-uprave, utvrde i kreiraju prioritetne elektronske usluge i iste stave na raspolaganje građanima i pravnim licima kroz portal i šalter za prijem elektronske dokumentacije. Realizacija projekta traje 15 meseci i podeljen je u tri semestra. Aktivnosti u prvom semestru usmerene su na analizu i unapređenje poslovnih procesa u gradskoj upravi, na sprovođenje istraživanja na velikom uzorku građana i pravnih lica da bi se utvrdilo šta oni očekuju od E-uprave, i da bi se definisale prioritetne elektronske usluge koje će biti sprovedene tokom ovog projekta. Drugi i treći semestar namenjeni su za kreiranje i implementaciju elektronskih usluga, razvoj veb portala koji će biti jezgro E-uprave i sastavni deo zvanične veb stranice Grada, kao i razvoj i implementacija šaltera za prijem elektronske dokumentacije.

Partneri Grada Novog Sada u ovom projektu su JKP Informatika Novi Sad kao preduzeće odgovorno za sprovođenje potrebnih aktivnosti u stručnom smislu i grad Niš kao primer dobre prakse.Uvođenjem E-uprave biće omogućeno svim korisnicima da poslove pred organima lokalne samouprave završavaju jednostavnije, brže i jeftinije, odnosno da određene usluge koriste posredstvom interneta.

Podsećamo, u prethodnom pozivu ovog programa, Novom Sadu je odobren i projekat Izrada veb portala sa GIS-om za investitore, vrednosti oko 30.000.0000 dinara, a njegova realizacija je u toku.

Novi Sad, 25. mart 2011. godine