Čitaj mi

NAJAVLJENA 16. FUTOŠKA KUPUSIJADA

Pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, a u organizaciji Mesne zajednice „Futog“, KC “Mladost”, Udruženja „Futoški kupus“, Poljoprivredne škole sa Domom učenika i osnovnih škola „Miroslav Antić“ i „Desanka Maksimović“, 30. i 31 oktobra, u centru Futoga biće održana 16. Futoška kupusijada. Tim povodom, u Gradskoj kući održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici organizatora najavili program predstojeće manifestacije. Konferenciji je prisustvovao i šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović koji je istakao da Grad prepoznaje značaj „Futoške kupusijade“

- Ova tradicionalna kulturno-privredna manifestacija zaslužuje naše poštovanje, jer svake godine obiluje različitim sadržajima i privlači veliki broj naših sugrađana. Grad Novi Sad će nastaviti da je podržava, jer pored toga što promoviše privredne, turističke i kulturne potencijale Futoga, ona svojim jedinstvenim konceptom doprinosi uspehu Novog Sada u kandidaturi za prestižnu titulu  Evropska  prestonica kulture 2021. godine - izjavio je Aleksandar Petrović.

"Futoška kupusijada" je jedinstvena manifestacija u Srbiji, koja kroz predstavljanje privrednih  potencijala Futoga, lokalnih običaja  i turističke ponude sela promoviše projekat "Futoški kupus - brend Srbije". Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se predstavljaju razne vrste hibridnih sorti kupusa, Futoška kupusijada je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

Prema rečima predsednika Udruženja „Futoški kupus“ Gorana Puače posetioci će imati priliku da uživaju u specijalitetima od kupusa, da se sretnu sa proizvođačima iz svih regiona Srbije i da se upoznaju sa tradicionalnim proizvodima, a na stručnim skupovima govoriće se o tome šta bi trebalo da se uradi kako bi se očuvala tradicija seoskih regiona.

Manifestacija započinje programom „Mini kupusijada“ koji će okupiti decu iz futoških škola i vrtića. Istog dana, sa početkom u 19.00 časova biće održan rok koncert na kojem će nastupiti lokalni bendovi. Drugog dana manifestacije, nakon defilea učesnika uslediće svečano otvaranje 16. Futoške kupusijade, a zatim i takmičenje u kuvanju slatkog i kiselog kupusa, kao i izbor najteže glavice kupusa. Predviđen je i bogat kulturno-zabavni program koji će se održati na platou KC „Mladost“, sa početkom u 10.00 časova.
U okviru ovogodišnje Futoške kupusijade biće upriličen 6. Susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije, kao i Festival „Terra Madre Serbia – Riznica ukusa“, koji se održava po prvi put.

Novi Sad, 28. oktobar 2015. godine