Čitaj mi

MULTIMEDIJALNI KONCERT U ČAST BOKIJU MILOŠEVIĆU

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović prisustvovao je konferenciji za novinare na kojoj je najavljen multimedijalni koncert ''Suton na jugu'' koji će biti održan u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni ''Jovan Đorđević'' 12. decembra. Prisutnima na konferenciji obratili su se i direktorka Baletske škole prof. Sanja Vučurević, režiser programa prof. Petar Jovanović i realizator koncerta prof. mr. Nebojša Burić.

- Veliko mi je zadovoljstvo što možemo da najavimo koncert u čast velikog srpskog umetnika, muzičkog stvaraoca, našeg proslavljenog Božidara Bokija Miloševića. Grad je odmah prepoznao vrednost takve inicijative Nebojše Burića, pa je Uprava za kulturu, putem konkursa, podržala ovaj projekat, ali i na svaki drugi način pružila logistiku njegovoj realizaciji. Kao odgovorno društvo moramo se odužiti onima koji ostavljaju neizbrisiv trag u kulturi i ovo je najmanje što možemo učiniti za njih. Ova vrsta umetnosti je zapostavljena, i treba ukazati na značaj instrumenata, kao što je frula, koji baštine tradiciju ovih prostora – rekao je Vanja Vučenović i zahvalio se Baletskoj školi na učešću u projektu, istakavši da je to prilika i za produbljivanje saradnje između te škole i Grada.

Prema rečima Sanje Vučurević učenici Baletske škole godinama se bave kulturnom tradicijom na smeru za narodnu igru, na izuzetno visokom umetničkom nivou, a ovaj koncert je prilika da to i pokažu. Kako je objasnila, u projekat su uključeni učenici sa svih smerova, pa će prikazati prožimanje različitih stilova, i publika će imati priliku da uživa u specifičnoj vrsti programa.

Realizator koncerta Nebojša Burić najavio je da će Božidar Boki Milošević biti i specijalni gost koncerta solističke muzike u kombinaciji sa neuobičajenim pristupom koreografiji.

- Kompozicije Bokija Miloševića su remek dela koje oslikavaju čitav život i delo jednog čoveka, a projektom ćemo pokazati kako one treba da se odsviraju i predstave – istakao je Nebojša Burić.

Na koncertu će biti predstavljena i monografija Božidara Bokija Miloševića ''Sa neba samo kiša pada'', koja je, prema mišljenju organizatora koncerta, svojevrsan putokaz kako da se čuvaju prave vrednosti i ostvaruju ciljevi, uz poruku da ništa trajno ne dolazi samo od sebe, već znanjem i istrajnim zalaganjem.

Novi Sad, 3. decembar 2015. godine