Čitaj mi

150 GODINA OD PRESELJENJA MATICE SRPSKE IZ PEŠTE U NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je konferenciji za novinare povodom obeležavanja 150 godina od preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad. Konferenciji su prisustvovali i predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, kao i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje prof. dr Slaviša Grujić.

-Izuzetna nam je čast i ponosni smo što je Grad u prilici da zajedno sa Maticom srpskom i drugim državnim i pokrajinskim organima učestvuje u obeležavanju ovog značajnog datuma za istoriju Novog Sada. Matica srpska kao najstarija književna, kulturna i naučna institucija u našem narodu, svojim preseljenjem u Novi Sad utkala je kulturni značaj Novog Sada na nacionalnoj mapi. Time je nesumnjivo dala atribute da Novi Sad bude proglašen „Srpskom Atinom“, a to je ono što mi s ponosom ističemo na svakom koraku. Svesni smo činjenice i odgovornosti, kojim obezbeđujući opstanak Matice srpske mi obezbeđujemo i našu sadašnjost, ali i naš razvoj u budućnosti – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da će podrška Grada povodom obeležavanja jubileja biti veliki doprinos očuvanju statusa Novog Sada kao centra kulture koji je presudno važan za predstojeću kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić rekao je da će ovaj značajan jubilej, važan za srpsku kulturu, Novi Sad, Vojvodinu i celu Srbiju biti obeležen na dostojan i dostojanstven način. Manifestacija obeležavanja 150 godina od preseljenja Matice srpske iz Pešte u Novi Sad pod nazivom „Vek i po Matice srpske u Srpskoj Atini“ imaće četiri segmenta i trajaće tokom čitave godine. Izložba artefakta iz peštanskog i novosadskog perioda Matice srpske biće priređena 3. aprila u Matici srpskoj i biće dostupna publici cele godine. Centralni deo proslave jubileja biće Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu 11. maja, odnosno na dan prve sednice Matice srpske nakon preseljenja. Treći segment obeležavanja biće naučni skup o značaju preseljenja Matice srpske u Novi Sad za razvoj nacionalne kulture i jačanje srpskog nacionalnog bića u Južnoj Ugarskoj, kao i niz manifestacija, promocija knjiga, predavanja i pratećeg programa tokom cele godine.

Matica srpska osnovana je 1826. godine u Budimpešti. Nakon 38 godina, 1864. godine, ova ustanova preselila se u Novi Sad, gde se i danas nalazi. Preseljenjem ove institucije započela je kulturna renesansa Srba na ovim prostorima, zbog čega je, između ostalog, naš grad dobio naziv „Srpska Atina”.

Novi Sad, 31. mart 2014. godine