Читај ми

УПИС У ВРТИЋЕ ПУ „РАДОСНО ДЕТИЊСТВО“ ЈЕ ТЕК ПОЧЕО

Поводом саопштења Савета за образовање ГО Странке слободе и правде о упису деце у ПУ „Радосно детињство“ огласила се чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић и образложила да процес уписа у ту предшколску установу још није завршен.

- Захваљујући доброј образовној политици Града Новог Сада упис деце у вртиће данас не представља забрињавајућу околност за родитеље, као што је то био случај пре десет година када је упис био чиста лутрија. Предшколска установа „Радосно детињство“ је резултате конкурса поставила на сајт установе у понедељак, 13. јуна, одмах после поноћи, тачније у 00.01 часова, трудећи се да на тај начин предупреди оптерећеност сајта. Таква ситуација се, нажалост, ипак десила у тренутку када је велики број заинтересованих родитеља, у исто време желео да се информише. Тачно је да сајт тог дана није функционисао неколико сати, али морамо напоменути и то да су резултати конкурса били окачени на огласне табле свих вртића „Радосног детињства“. Да су родитељи били информисани показује број потписаних уговора у прва три дана- изјавила је Дина Вучинић и додала – На конкурсу је поштован законски норматив и за сада је примљено 1005 деце. Важно је рећи да то није коначан број и да је остало још 437 слободних места, али и да су у вртићима и даље предшколци који чим упишу школе остављају слободно место за другу децу.

Она је рекла да ће након завршетка конкурса ПУ „Радосно детињство“ тражити одобрење од 20 посто, за проширење капацитета, а на основу члана 30. Закона о предшколском васпитању и образовању и подсетила да у вртиће предшколске установе иде 17 096 новосадских малишана, потпуно бесплатно.

- Такође, Нови Сад је први град у Србији увео субвенционисање боравка деце у приватним вртићима и годишње издвајамо 351 милион динара за боравак 3400 деце. Паралелно са тиме, кренули смо у проширење постојећих и изградњу нових објеката. Нови Сад, у односу на број становника има најмању листу чекања, најбоље развијену мрежу вртића и гради највише објеката за ову намену. Ове године се завршавају два нова вртића, а почела је изградња још два. Велики број захтева за упис показује да град расте и да је потреба за вртићима све већа- истакла је чланица Градског већа за образовање.

Дина Вучинић је објаснила да су за сваку вртићку групу задужене две васпитачице и да су наводи о експлоатацији запослених неосновани, указујући на чињеницу да ће Установа од септембра имати 732 групе, односно 1464 запослених у 75 објеката „Радосног детињства“.

- Поносни смо што сваке године расте број вртића у нашем граду. Брига о деци мери се бројем новосаграђених вртића, унапређивањем услова, а не бројем неистинитих речи што је главни манир појединих политичких партија. Велики број родитеља који су долазили на увид у документацију били су пуни разумевања и похвала за Предшколску установу и до сада није било непријатности. Уверена сам да ћемо од 1. септембра имати највећи број уписане деце и највише задовољних родитеља.  Када радимо за децу ми не мислимо о јефтиним политичким поенима већ се сваки дан трудимо да деца имају најбоље услове за васпитање и образовање, а да родитељи имају најмању финансијску обавезу- закључила је Дина Вучинић нагласивши да је боравак деце у вртићима „Радосног детињства“ бесплатан.

Нови Сад, 16. јун 2022. године