Читај ми

ШЕСТО ИЗДАЊЕ ''ЕУФОНИЈЕ'' У ЗНАКУ ТАНГО МУЗИКЕ

Шести Интернационални фестивал хармонике и камерне музике ''Еуфонија'' отворен је у новосадској Синагоги, а биће одржан од 12. до 19. маја у организацији Удружења грађана ''Еуфонија''. Публика је имала прилику да ужива у наступу Војвођанског симфонијског оркестра под диригентском палицом Елизабет Фукс (Аустрија) а солиста на бандонеону и хармоници био је Јовица Ивановић (Аустрија). Отварање је прошло у знаку танго музике у циљу обележавања 100 година од рођења композитора Астора Пјацоле. Концерту у Синагоги присуствовао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

- Еуфонија је једна од манифестација која је последњих година значајно допринела културној слици Новог Сада. Фестивал промовише уметничку музику, младе уметнике, подстиче стварање нових дела за хармонику, али и повезује људе ангажоване у култури у најширем смислу. Драго ми је што ћемо уживати у врхунској изведби музике великог Астора Пјацоле заслужног за популаризацију хармонике, али и што ћемо имати прилику да чујемо и стваралаштво наших композитора и музичара који ће представити дела инспирисана још једним истинским великаном Петром Петровићем Његошем. Град је увек подршка овако важним пројектима који у потпуности испуњавају своју сврху - развијају културу, креирају нову публику, мотивишу младе ствараоце и повезују различите актере који заједно чине друштвени живот квалитетнијим и садржајнијим. Због оваквих догађаја са поносом носимо титулу Европске престонице културе – истакао је Далибор Рожић.

Према речима организатора, протеклих пет година Фестивал је угостио еминентне светске уметнике на хармоници, што доприноси њиховом циљу да постану најбољи фестивал тог типа на Балкану, с обзиром на то да је Србија изузетно позната у свету по врхунским младим уметницима, а српска школа хармонике је изузетно цењена. Фестивал ове године поред уметничке музике за хармонику, имајући у виду да се одржава у периоду културне платформе Хероине, промовише и женске ствараоце. Програм Еуфоније тај аспект приказује кроз улоге које су од изузетне важности за музичку уметност и културу, па су ту диригенткиња Елизабет Фукс, вођа ансамбла Драгана Кузмановић, предавачи Исидора Кузмановић и Снежана Нешић, тренер Николина Пупавац и композитор Тамара Кнежевић.

Покровитељи Фестивала, осим Управе за културу Града Новог Сада, су Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и СОКОЈ - фонд за културна давања, а детаљан програм доступан је на њиховој интернет страници https://www.eufonijafest.com/

Нови Сад, 12. мај 2021. годинe