Читај ми

РОЖИЋ ПОСЕТИО ИЗЛОЖБУ ИДЕНТИТЕТ(И) У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Изложба Идентитет(и) Представе жена у српском сликарству (1918–1941) део је програма којим је Галерија Матице српске укључена у манифестацију ''Музеји за 10'' када музеји својим посетиоцима бесплатно отварају врата и приређују посебне програме намењене најразличитијим узрастима и интересовањима публике. Изложба у оквиру теме представља одабрана дела Паје Јовановића, Зоре Петровић, Саве Шумановића и других значајних уметника.

- ''Музеји за 10'' као једна од највећих националних музејских иницијатива заиста је манифестација вредна пажње која доприноси популаризацији музеја, стварању нове публике и истицању креативног потенцијала културе. Кроз ову изложбу публика има прилику да погледа уметничка дела наших највећих ликовних стваралаца и то кроз призму идентитета жене и различитих друштвених аспеката. Она дотиче теме традиције и модерности, сексуалности и сопства у суштинском смислу и заиста мислим да Новосађани не треба да пропусте ову изузетну прилику да уживају у врхунским уметничким дометима – истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Посетиоци Галерије Матице српске могу да погледају и  Сталне поставке српске уметности XVIII, XIX и XX века и изложбе Слике великих формата – Сведочанство епоха али и да уживају у пратећим програмима промоцијама књига, предавањима, кустоским тумачењима, представама, породичној авантури за велике и мале, као и у креативним радионицама за децу.

- У Галерији Матице српске припремили смо богат програм којим представљамо нашу издавачку делатност, конзерваторске  пројекте, рад са децом и младима и сарадњу са другим музејским установама и организацијама. Активно ћемо обележити Ноћ музеја 15. маја и Светски дан музеја 18. маја, а све у циљу да покажемо да су музеји безбедна, атрактивна и иновативна места за уживање у уметности - нагласила је управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски.

Манифестацију ''Музеји за 10'' координира Национални комитет ICOM Србија под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а овогодишња тема је Будућност музеја: нове идеје, нове праксе.

Нови Сад, 14. мај 2021. године