Читај ми

ПРИСТУПНИ ПУТЕВИ ЖЕЖЕЉЕВОМ МОСТУ ОТВОРЕНИ ЗА САОБРАЋАЈ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици обишли су приступне саобраћајнице Жежељевом мосту, а том приликом оне су и отворене за пролазак возила.

- Завршетком овог пројекта олакшавамо даља улагања у Нови Сад, посебно у подграђе Петроварадинске тврђаве, и полако треба да се навикавамо да ће тај део града бити пешачка зона. Када држава заврши за нас веома важан пројекат у вези са брзом пругом Београд-Нови Сад, ми ћемо имати окончане све радове на овом инфраструктурном подухвату. Новосађани су заволели нови Жежељев мост. Код старог моста нисмо имали овако добро пројектоване и изведене саобраћајнице и добили смо далеко бољи улазно-излазни правац са сремске стране. Овај пројекат је коштао 4,5 милиона евра, а финансирали су га наши партнери из Европске уније. Бициклистичка стаза ће бити спојена са кејом, и цео овај потез ће бити потпуно уређен, када се помере извођачи радова ''Азви'', а припремамо уређење читавог кеја са сремске стране. Сада већ увелико причамо о новим мостовима, надамо се да ћемо добити један у оквиру изградње ауто-пута Рума-Нови Сад, а и ми као Град спремамо пројекте за нове мостове за нове генерације – нагласио је градоначелник Вучевић.

Према речима министарке Михајловић изграђено је три километра приступних саобраћајница, три километра канализационих цеви и два километра бициклистичких стаза, а постављено је и осветљење.

- Важно је да је изградња Жежељевог моста, који је симбол Новог Сада, комплетно завршена. Ова година је веома важна у области инфраструктуре, јер смо многе послове завршили, а многе започињемо, нарочито на територији Војводине. Разговарамо о томе да следеће године уследи наставак радова на реконструкцији брзе пруге Нови Сад-Суботица, а на јесен 2021. имаћемо брзи воз од Београда до Новог Сада који ће моћи да се креће 200 км на сат. Преговори око изградње Фрушкогорског коридора су у завршној фази, и настављамо добру сарадњу са Градом Новим Садом и Покрајином, како бисмо заједнички улагали у инфраструктуру – истакла је Зорана Михајловић.

Сем Фабрици оценио је да је изградња Жежељевог моста важан пројекат и за Град Нови Сад и за целу земљу.

- ЕУ је веома предано радила на овом пројекту и укупно је издвојила 36 милиона евра бесповртаних средстава. Уз помоћ органа локалне и републичке власти у потпуности је реализиован велики и сложен посао, и ко год прође овим мостом може да види ново лице модерне Србије – рекао је Фабрици.

Он је додао да је ЕУ партнер у многим инфраструктурним пројектима широм Србије, те да ће у том правцу и наставити своје деловање.

Нови Сад, 9. децембар 2019. године