Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕН НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ЦЕНТАР КОМПАНИЈЕ НИС А.Д. НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић посетили су Научно-технолошки центар компаније Нис а.д. где су им представљене нове технологије у производњи нафте и гаса, као и ИТ пројекти и инвестиције те компаније у образовни систем Србије. Они су упознали младе стипендисте, који у оквиру програма НИС- а ''Енергија знања'' праве прве професионалне кораке у највећој домаћој нафтној компанији.

- Ово је фабрика знања, иновација и креативности, и пример идеалног српско-руског споја. Импресиониран сам што се наши студенти који наставе образовање у Русији, враћају у Србију да стварају нове вредности. Честитам младим научницима који раде у овом Научно-технолошком центру, јер њихово знање се извози и добро наплаћује – нагласио је градоначелник Вучевић.

Према речима министарке Михајловић, енергетика и рударство не значе само истраживње, експлоатацију и производњу, већ и знање.

- Ако хоћемо да успемо, без улагања у знање и грађења везе између енергетике и заштите животне средине, то не можемо постићи. Односи између Србије и Руске Федерације не базирају се само на пријатељству два народа, већ на нераскидивој вези која се посебно видела у овом тешком периоду. Захвални смо им на свим вакцинама, као и на томе што данас заједно у Србији производимо вакцину Спутњик – изјавила је потпредседница Владе РС Зорана Михајловић.

У посети Научно-технолошком центру били су и амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић, генерални директор НИС а.д. Нови Сад Кирил Тјурдењев, заменик генералног директора НИС а.д. Нови Сад Вадим Смирнов, а домаћин им је био директор Научно-технолошкок центра Леонид Стулов.

Амбасадор Боцан-Харченко оценио је да је НИС успео да обједини најважније сфере руско-српске сарадње, односно енрегетику, науку и образовање. Како је истакао директор Кирил Тјурдењев, НИС је у протеклих пет година запослио више од 100 младих висококвалификованих стручњака у овом Центру, док је у истом периоду уложено више од 10,2 милиона евра у развој информационих технологија.

Нови Сад, 12. мај 2021. године